Bolna priča Hercegovke Matije: Ratovi joj odnijeli oca, supruga i dva sina

17.01.2024. 09:56:00

Knjiga “Matijino stoljeće rata” autora Ivana Šimića već je predstavljena na Hrvatskom katoličkom radiju, međutim za sve one koji žele znati više o štivu koje se bavi teškom sudbinom jedne hercegovačke obitelji i popričati sa piscem, mogu to učiniti 17. siječnja 2024. godine u 18:00 na predstavljanju u  Velikoj dvorani Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2.

Riječ je o epskoj i tragičnoj obiteljskoj priči žene Matije rođene 1912. godine u malom hercegovačkom selu Dragićina pored Gruda. Matija je preživjela tri rata – u prvome joj je ubijen otac, u drugome muž, a u trećemu sin i unuk. Umrla je 1995. godine, nakon svih tih tragedija kroz četiri generacije. Kroz knjigu i Matijinu tragediju pratimo i sudbinu hrvatskoga naroda kroz teško i olovno 20. stoljeće. 

“Ova Matijina stoljetna priča je slučajno hercegovačka, no u njoj će mnogi prepoznati i svoju vlastitu, bilo da su iz Dalmacije, Bosne, Slavonije, Like, Zagorja…”, kaže autor Ivan Šimić.

Foto: Privatna arhiva
Hercegovac s razlogom

Ivan Šimić rođen je 1964. godine u Dragićini pored Gruda. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama, nakon čega je 1989. diplomirao na FESB-u u Splitu. Po povratku u svoje mjesto radio je neko vrijeme kao srednjoškolski profesor. Pred sami rat sa skupinom je prijatelja pokrenuo lokalnu radijsku postaju, a nekako u isto vrijeme u mjesečniku Hrvatska gruda objavljeni su i njegovi pisani rani radovi.

Kasnije je u godišnjaku grudskog ogranka Matice hrvatske povremeno objavljivao putopise i kratke priče. Godine 2013. u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba objavljena je zbirka njegovih kolumni pod imenom Hercegovac s razlogom. Poslije rata, pa sve do danas, vodi malu privatnu informatičku tvrtku u Grudama. Oženjen je i otac četvero djece.

Izvor: Dnevno.hr/Snježana Vučković

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto:HKR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.