BOLNA PRIČA O LIKVIDACIJI HRVATA Stanovnici sela Kostrići na današnji dan obrisani su s lica zemlje, najmlađa žrtva imala je samo dvije godine...

15.11.2019. 12:05:00

Neslavnu titulu “najtužnijeg sela u Hrvatskoj” nose Kostrići, selo u kojem su za vrijeme agresije na Hrvatsku pobijeni svi stanovnici. Od najstarijeg koji je imao 93 godine do onog najmlađeg od samo dvije.

Samo tri dana prije pada Vukovara, na dan 15.11. 1991. srpske paravojne postrojbe ubile su 16 stanovnika sela Kostrići kraj Hrvatske Kostajnice. Devet žena i sedam muškaraca. Od toga je devet žrtava bilo starije od 60 godina. Svi su ubijeni u svojim kućama ili u neposrednom susjedstvu. Nakon što su pobili koga god su zatekli, zapalili su sve kuće, piše 24sata.

To malo, pitoreskno selo na Banovini je tada već bilo pod okupacijom pobunjenih Srba koji su očito odlučili Banovinu skroz očistiti od "ustaša". Pripadnici srpske pobunjeničke paravojne postrojbe "Kaline" iz kostajničkog sela Komogovine s područja Dvora kojom je zapovijedao Stevo Borojević zvani Gadafi, nekadašnji vozač cisterne u petrinjskom Slavijatransu, imali su iskustva s pokoljima nevinih civila.

Među ubijenim civilima u Kostrićima je i dvoje djece. Dva dječaka, dva brata. Tomislav i Dario Jurić. Jedan je imao četiri, a drugi dvije godine. Oni su ubijeni u svojim krevetićima. Ubijena je i njihova majka Vera. 

Najstarija žrtva masakra bio je Petar Bašić. U trenutku kada je ubijen imao je 93 godine. Selo je zapaljeno, baš sve kuće su zapalili zajedno sa žrtvama u kućama. Prije nego su ga zapalili, uzeli su  dragocjenosti iz kuća. Jedan od ubojica jednoj je ženi zabio nož u grlo i tako je vukao.

Ubojice su zločin i proslavile. U svojoj bazi u partizanskome Spomen-domu 'Kaline', koji se nalazi u krugu manastira Srpske pravoslavne crkve u Komogovinama održano je slavlje, na kojem su se hvalili tko je što napravio u Kostrićima.

U studenom 2017. godine DORH podiže optužnicu protiv devetorice državljana Republike Srbije za strašan zločin u Kostrićima, iako nitko od okrivljenika nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Stevo Borojević Gadafi ubijen je još 1992.godine, a ubio ga je  pripadnik vlastite postrojbe,a njegov zamjenik Milan Zec također više nije živ. Suđenje u odsutnosti već je trebalo početi, ali se to još uvijek nije dogodilo.