Bolnica mijenja ime u dr. Anđelko Višić, a vozač saniteta Božidar Oreč dobiva prometnicu

02.10.2022. 20:12:00

Kako doznaje Regionalni portal Bjelovar.live, za petak, 7. listopada, zakazana je sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, a jedan od prijedloga koji će se naći na dnevnom redu bit će i promjena imena bjelovarske Opće bolnice.

Kako smo već pisali, Odbor za branitelje Domovinskog rata Županijske skupštine BBŽ predložio je da se nova zgrada bjelovarske Opće bolnice nazove po dr. Anđelku Višiću, prvom liječniku u Hrvatskoj koji je poginuo na prvoj liniji bojišnice u studenome 1991. godine.

Cijeli bolnički kompleks nosit će ime po dr. Anđelku Višiću
Dio novog kompleksa Opće bolnice Bjelovar

No, taj prijedlog je u međuvremenu doživio neke izmjene što je za Regionalni portal Bjelovar.live danas potvrdio i aktualni župan Marko Marušić.

-Bilo je predloženo da se nova bolnica nazove po ubijenom doktoru Višiću, no u međuvremenu je utvrđeno da će ipak ići prijedlog da se cijeli kompleks bolnice nazove po njemu – kazao nam je Marušić.

Prilaz staroj i novoj bolnici iz smjera glavne Franjevačke ulice trebao bi nositi ime po Božidaru Oreču, vozaču saniteta koji je zajedno s dr. Anđelkom Višićem smrtno stradao u zasjedi 1991. godine

Također, pred županijskim skupštinarima naći će se i prijedlog da se nova prometnica koja spaja novu zgradu bolnice s Franjevačkom ulicom nazove po Božidaru Oreču, vozaču saniteta koji je 13. studenog 1991. godine poginuo s dr. Višićem u Bastajskim Brđanima.

Devet dana prije smrti prijavio se kao dobrovoljac

Tada je, podsjetimo, doktor Višić koji je bio liječnik u Općoj bolnici Bjelovar, dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 55. samostalnog bataljuna, poginuo s vozačem Orečom na povratku s intervencije, i to nakon pružanja pomoći ranjenim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Zbora narodne garde iz Bjelovara i Grubišnog Polja. Sanitet je naišao na neprijateljsku zasjedu te je izrešetan mitraljeskim mecima.

Samo devet dana prije tragične pogibije, točnije 4. studenog, Višić je dragovoljno pristupio 55. samostalnom bataljunu Bjelovar, da bi već idućeg dana s braniteljima otišao na ratište u Ivanovo Selo nedaleko Grubišnog Polja. (ika)

Dr. Anđelko Višić

Izvor: bjelovar.live/Foto: BJLive

Izvorni autor: bjelovar.live

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.