Bombaši u Hrvatskoj: Osumnjičeni skrivali boravište i koristili sofisticirane internetske alate za prikrivanje zločina

29.05.2023. 15:52:00

Policija je održala konferenciju za medije na kojoj su izneseni detalji o nedavnim bombaškim napadima u Rijeci. Tijekom konferencije, istaknuto je da su počinitelji strani državljani, budući da su koristili metode koje dosad nisu bile prisutne u našoj regiji, ali i da su uspostavili određene veze s Republikom Hrvatskom.

Policija je potvrdila informaciju koju je ranije objavio Jutarnji list – da je motiv ovih napada bio reket, odnosno iznuda. "Motiv je prema našim saznanjima bila isključivo imovinska korist, postojala je bojazan da će nastaviti s istim djelovanjem dok ne ostvare svoj cilj", objasnili su iz policije. Dodali su: "Počinitelji su prijetnjama pokušali od lanca trgovačkog centra iznuditi veće imovinske novčane iznose u kriptovalutama".

Koristili su visokotehnološke alate, jasno ukazujući na svoje stručno poznavanje njihove upotrebe kako bi izvršili napade i prikrili tragove, izvijestio je Dnevnik.hr.

"Sama metodika njihovog radna je bila direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose", izjavili su policijski dužnosnici, a potom specificirali: "Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura".

Ovaj slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo istragu. "Prema našim saznanjima radi se o njima dvojici, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine", izjavili su policijski dužnosnici.

Ulazak osumnjičenih u Hrvatsku kao državljana Europske Unije bio je legalan, međutim, nisu prijavili boravište, već su boravili skriveno u zemlji. "Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni", opisali su iz policije.

"Oni su državljani EU tako da su legalno mogli ući u Hrvatsku, ali nisu prijavili boravište, dakle, bili su u Hrvatskoj prikriveno", izjavili su dužnosnici. Policija nije željela iznositi detalje o eksplozivnim napravama koje su postavljene.

"Imali smo dobru suradnju sa žrtvama. Prijetnje su im bombaši slali na e-mail adrese. Koristili su sofisticirane internetske alate za prikrivanje zločina", dodali su iz policije.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:video screenshot/24sata

Izvorni autor: PDN/7dnevno/N.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.