BOŽINOVIĆ: Čude me Milanovićeve riječi da je stožer “paraustavan”, OSNOVAN JE ZA NJEGOVE VLADE

27.07.2020. 10:40:00

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u nedjelju da buduće epidemiološke mjere ovise o situaciji te ustvrdio da ga čude riječi predsjednika Republike Zorana Milanovića kako je Stožer civilne zaštite “paraustavno tijelo”, jer je osnovan u vrijeme njegove Vlade.

“Čudi me ta izjava jer je Stožer civilne zaštite usvojila parlamentarna većina u vrijeme njegove Vlade. Ni tada ni prije godinu dana nismo znali da će se dogoditi ovakva situacija. Uvijek postoji mogućnost pozivanja eksperta. Vlada je predložila, a Sabor usvojio zakone temeljem članka 16. Ustava koji govori da se prava mogu ukinuti”, rekao je Božinović za Novu TV.

Zakon o sustavu civilne zaštite donesen je u srpnju 2015. Među ostalim propisuje da u slučaju posebnih okolnosti koje podrazumijevaju stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu ili narušava okoliš i gospodarstvo ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, nacionalni stožer donosi odluke i upute koje provode lokalni stožeri.

Na pitanje hoće li doći do pooštrenja mjera Božinović je kazao da mjere prvenstveno ovise o epidemiološkoj situaciji.

“Imamo zadnja dva dana pad broja oboljelih i to pripisujemo pojačanom nadzoru. Ostaje sve po starom u smislu da svi rade svoj posao – epidemiolozi, policija i druge civilne službe. Uspijevamo držati krivulju i imati manji broj oboljelih”, poručio je Božinović.

Dodao je i da se mjere na granicama prema trećim državama neće mijenjati jer se situacija nije poboljšala.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.