Božinović: Do ponedjeljka ćemo revidirati odluku o granicama

26.06.2020. 18:45:00

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH prije dva dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već idući tjedan ta bi odluka mogla bi biti promijenjena.

Hrvatska je od 25. lipnja uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično, prenosi N1.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, danas je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu.

“Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin ‘neodgodivih osobnih razloga’. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata”, pojasnio je Božinović i dodao:

“Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže.”

Podsjećamo, ovaj potez hrvatskih vlasti izazvao je lavinu negodovanja Hrvata u BiH jer je ovime uvelike otežan život lokalnog stanovništva, a od odluke nisu izuzeti niti hrvatski državljani s prebivalištem u BiH.

Službeno su povlačenje jednostrane odluke Hrvatske zatražili Klub Hrvata u Skupštini HNŽ i Uprava civilne zaštite HNŽ, piše HMS.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor: