BOŽINOVIĆU SU RUKE VEZANE! Raspad sistema u policiji: Skandal kakav se ne pamti

08.10.2022. 11:26:00

Situacija u policiji je poražavajuća, toga je svjestan i ministar Davor Božinović kojemu su ruke vezane i koji je pristao na to da pogoduje onima koji za svoje pozicije nisu kvalificirani, i to kako bi sačuvao svoju poziciju što definitivno nije dobro i što potvrđuje teze o politici uhljeba koja se provodi na svim razinama hrvatskog društva, kaže naš dobro upućeni i razočarani sugovornik iz policijskih krugova referirajući se na Božinovićevu odluku o poništenju natječaja za pet policijskih načelnika među kojima su se našle Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija.

”To što se radi je skandalozno, institucija koja bi trebala služiti za primjer bavi se igricama ovoga tipa. U dubrovačkoj županiji natječaj je poništen jer ni jedan od kandidata nije zadovoljio na testu, dok su u drugim županijama natječaji poništeni jer na njima nisu prošli oni kandidati koje je vrh uprave htio vidjeti kao svoje favorite na tim funkcijama”, otkriva naš sugovornik te kaže da je u jednoj županiji natječaj poništen kako bi se pogodovalo kandidatu koji nije prošao na natječaju, a oštetilo kandidata koji je vrhunski profesionalac i koji je zadovoljio sve kriteriji uključujući i savršeno ispunjen test.

Guraju podobne na testovima

”Na testovima nisu prošli podobni pa se njima izlazi u susret poništenjem natječaja, a sa druge strane imamo županije o kojima nije prošao nitko, postavlja se pitanje što nam to govori o policiji, o stanju u policiji, ali i o samom ministru Božinoviću? Ovo nije nimalo neozbiljna situacija, dapače, dobro promislite za kakve vam sve situacije u životu treba policija, i što onda o policiji i stanju o policiji misliti kada se na vodećoj razini odigravaju ovakve scene”, propitkuje se naš sugovornik, a ponešto pitanja postavilo se i među policijskim sindikalcima kojima nije jasno kako je uopće moguće da pojedinci mogu pristupiti natječajima za šefove policija na županijskoj razini za što su preduvjet godine i iskustvo te onda na koncu na tom ispitu ne proći.

Posve je razumljivo upitati se kakvi su to kadrovi i kako su uopće do sada uspjeli doći do visokorangiranih pozicija na kojima se nalaze.

Spašavanje onih koji su se osramotili na testu

”Biti načelnik policijske uprave pet godina i ne poznavati propise, a svakodnevno donositi odluke i potpisivati dokumente s kojima odlučuješ o nečijim sudbinama, ravno je nuli i sramoti ne samo za pojedinca, već i za sustav koji bi trebao jamčiti sigurnost i povjerenje ne samo građanima, već i tom istom sustavu, odnosno ljudima koji u njemu rade”, komentirali su iz sindikata policije, dok se naš sugovornik komentarima osvrće i na odluku ministra Božinovića i njegova Ministarstva o tome da se natječaj ponovi tako da se i onima koji nisu prošli stručni ispit u prvom krugu omogući njihova ponovna kandidatura. Premda u Ministarstvu tvrde da pravne prepreke za takvo nešto nema, zaključak javnosti i onih koji ovu temu prate prilično je jasan- spašavaju se oni koji su se osramotili na testu. I to je tek jedan od slojeva problema u ovoj ionako problematičnoj priči u kojoj se po kuloarima progovara i o obračunu frakcija unutar MUP-a.

”To vam je rat između Božinovićevih kadrova, i kadrova koji su ostali iz ere Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, tu su još i kadrovi bivšeg ministra Ranka Ostojića iz SDP-ovih redova, sve u svemu ne zna kada će se raspisati novi natječaji, niti tko će voditi sporne policijske uprave pošto je nekim načelnicima mandat istekao još prije desetak dana”, napominje naš sugovornik koji smatra da su ove MUP-ove kadrovske križaljke razlog radi kojega se povukao bivši MUP-ov kadrovik Ante Delipetar na čoje je mjesto iz Ravnateljstva policije došao jedan od zamjenika ravnatelja policije koji je ujedno i jedan od protukandidata Nikole Miline, a radi se o Željku Prši.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.