Branitelji hvale Medveda jer uvodi zakon koji će kažnjavati one koji ružno pričaju o ratu. On kaže da ništa od toga

13.02.2020. 19:40:00

Na prosvjedu protiv Kreše Beljaka čulo se da je Medved najavio pripremu Zakona o zaštiti Domovinskog rata. Nije

Bilo je to još burne predizborne 2015. godine, kad su na mjesto premijera jurišali Zoran Milanović i Tomislav Karamarko. Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić, imao je već razrađene i zatvorske kazne. Predlagao je, naime, da se u Kazneni zakon unese kazneno djelo poricanja prirode Domovinskog rata.

Ako bi netko u javnom prostoru iznio tezu poput one da Domovinski rat nije bio obrambeni, da se nije radilo o agresiji, nego o građanskom ratu i da je cilj Oluje bilo etničko čišćenje – po prijedlogu tad (i danas) moćnog suca, prijetila bi mu zatvorska kazna od tri do pet godina. Kako je tada izjavio za Jutarnji list, “ideja nije da se ljude šalje u zatvor, niti da se uvodi novi verbalni delikt kakav smo imali u socijalizmu, nego da se pošalje poruka da država štiti najviše društvene vrijednosti poput Domovinskog rata”. I da, smatrao je da bi takav zakon doprinio pomirenju u Hrvatskoj.

Operativna tijela za verbalni delikt

Prošlo je, međutim, skoro punih pet godina. I Milanović i Karamarko su nestali s političke scene. Milanović se već stigao i vratiti, a i oko Karamarka se sve do neki dan špekuliralo da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika HDZ-a. Čak se, eto, i ideja o zakonskoj zaštiti Domovinskog rata opet zavrtjela u javnosti.

Na prosvjedu protiv Kreše Beljaka u Samoboru prošle nedjelje okupljenima se obratio zapovjednik nekadašnje samoborske brigade Josip Mahović. Nije štedio političke elite. “”Vode računa samo o sebi i kako će ovu Hrvatsku pokrasti. Sve su žrtve zaboravili”, rekao je Mahović, ali sačuvao ipak i dobru riječ za nekog od pripadnika establishmenta. Pohvalio je, naime, ministra branitelja Tomu Medveda, jer je, kako je kazao Mahović, najavio da će predložiti Zakon o zaštiti Domovinskog rata. Bivši zapovjednik samoborske brigade bio je i malo konkretniji: “Njime će biti oformljena operativna tijela koja neće dozvoliti da se neprimjerene izjave mogu govoriti nekažnjeno”.

Ministar nije predlagao takav zakon

Koliko god zvučala zanimljivo, Mahovićeva izjava i navodni plan ministra Medveda vapili su za dodatnim pojašnjenjima – primjerice, na koji će se točno način procjenjivati neprimjerenost izjava o Domovinskom ratu? Tko će raditi tu procjenu? I, naravno, koje bi bile moguće kazne za neprimjerenu izjavu o toj temi? Pa smo sva ta pitanja uputili u Ministarstvo branitelja. No, iz tog resora dobili smo prilično izričit odgovor – da ministar branitelja Tomo Medved nije najavio donošenje takvog zakona. Iako je bez odgovora ostalo naše pitanje o tome zašto dosad ministar branitelja i aktualni kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a nije demantirao (naširoko citiranu) Mahovićevu najavu, sve je jasno.

Unatoč nadanjima nekih branitelja, od zakona kojim bi se kažnjavale neprimjerene izjave o Domovinskom ratu i operativnog tijela koja bi vršila procjenu njihove neprimjerenosti – neće biti ništa. Hoće li taj izostanak proaktivnog djelovanja represivnih (operativnih?) tijela negativno djelovati na hrvatsku pomirbu, o kojoj je još 2015. tako lijepo zborio Turudić, spominjući zatvorske kazne od 3-5 godina – pokazat će vrijeme.

Izvor: Telegram.hr/Foto:Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.