Branitelji tvrde: Ministarstvo nas je zakinulo za stanove

28.03.2021. 10:42:00

NEZADOVOLJNI Branitelji kažu da su stanove u Imotskom već podijelili unaprijed. Ministar Tomo Medved i gradonačelnik odbacuju te optužbe

 
 
3
 
 

"Ne postoji nikakav spisak sa imenima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, spisak se tek radi", uvjerava nas Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, kada smo ga upitali za dodjelu dvadeset i četiri stana u naselju Bage u Imotskom ključeve kojih bi se prema riječima ministra trebali uručiti krajem ožujka. Kako to da će se ključevi uručiti za svega nekoliko dana, a da se ne zna spisak onih koji će ih dobiti ministar je odgovorio kako je "sve transparentno i po zakonu".

I baš kada su se mnogi ponadali jednoj dobroj priči dio nezadovoljnih hrvatskih branitelja koji smatra da su zakinuti pri dodjeli stanova ovih dana diže svoj glas tvrdeći kako je sve već dogovoreno kao i imena onih koji bi trebali dobiti ključeve stana. Jedan od njih je i bojnik Zdenko Šanić bivši pripadnik 4. gardijske brigade, legendarne Treće imotske bojne i zapovjednik Zbornog područja Imotski, koji je na svojoj Facebook stranici iznio teške optužbe na račun dodjele stanova za hrvatske branitelje. "Na pomolu nova afera gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića oko dodjele vojnih stanova u Imotskom", objavio je Šanić ističući kako je upravo zahvaljujući njemu koji je u to vrijeme bio zapovjednik Zbornog područja Imotski, predsjednik UHDDR i predsjednik komisije za dodjelu stanova davnih devedesetih ministar Šušak započeo izgradnju stanova u naselju Bage. Dio stanova je devedesetih dovršen i useljen, a četiri zgrade su stajale nedovršen sve do sada.

"Sad su dovršene i ne dijele se po prioritetu nego po podobnosti. Saznao sam neka imena koja su prija za zatvor nego za stan. Ministar branitelja je spustio na Grad i braniteljske udruge da naprave spisak što je i učinjeno. Sad neću puno o detaljima ali ću pomno pratiti kako mi bude dostupno i budite sigurni da ću reagirati kako znam", napisao je Šanić kojeg smo kontaktirali kako bismo saznali o čemu je riječ.

"Znam da u svemu glavnu riječ vodi gradonačelnik Budalić i HVIDRA i znam da neka imena koja su se našla na spisku za dodjelu stana ni u kojem slučaju ne mogu biti među onima koji zaslužuju stan. Pa je li moguće da netko ima šesnaest soba u obiteljskoj kući i da je na listi za stambeno zbrinjavanje", pita se Šanić

. "Ja koji sam od prvog dana pristupio obrani domovine i koji sam osamnaest godina bio djelatna osoba i pripadnikom HV nisam na listi. Devedesetih kada sam podnio sve papire za stambeno zbrinjavanje do danas u mom životu se ništa nije promijenilo osim da sam stariji, bolesniji i do bola razočaran u sustav i ministarstvo koje ne zastupa interese branitelja. Dođe mi da sve ove činove i odlikovanja vratim jer za ovo što se danas događa ni ja, a ni većina mojih suboraca se nije borila. Jedino što se u mojoj imovinskoj kartici promijenilo u ovih dvadeset i kusur godina je smrt mojih roditelja i nasljedstvo od tridesetak kvadrata obiteljske kuće. Jedna soba, ostava, WC i moja peteročlana obitelj. U obiteljsku kuću su dolazili iz ministarstva i mjerili kvadrate koji ne pripadaju meni već mom bratu koji je nadogradio svoj dio kuće, ali su ih dodijelili meni. Živim u tridesetak kvadrata i spavam u sobi sa troje djece, ali ja nisam na spisku, a oni koji imaju po dvije kuće, ali nisu upisane kao njihovo vlasništvo imaju pravo na stan. Ja sa tristo osamdeset bodova nemam pravo, a netko sa sto i još koji bod ima pravo na stan. Vjerujte velika se nepravda ponovno radi", rekao nam je jedan od prvih zapovjednika voda legendarne 3. imotske bojne koji želi u ovom trenutku ostati anoniman jer ne želi da njegov istup nešto mijenja, a i već je sve papire predao odvjetniku.

Kao djelatna vojna osoba kada su liste izišle devedesetih bio je vrlo visoko na bodovnoj listi za stan. I drugi su nam se branitelji javili koji su u dosta teškoj situaciji, a nisu na spisku koji kruži po Imotskom. "Supruga mi je umrla, sa troje djece od kojih je jedno teško bolesno spavam u jednoj sobi. Druge imovine nemam. Recite je li ja imam pravo na dom", pita se još jedan imotski branitelj. Ogorčeni branitelji poručuju kako će javno izići sa imenima svih onih koji su se odjavljivali iz Imotskog, skrivali svoju imovinu da bi dobili stanove po Split, kao i onih koji imaju imovinu i kuće, ali ih nisu upisali kao svoje vlasništvo samo da mogu dobiti stanove. Na naš upit iz Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo odgovor u kojem stoji da je Odredbom članka 86. st. 2. važećeg Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisano da se organizirana izgradnja provodi prema mjestu prebivališta korisnika u vrijeme stradavanja odnosno u mjestu u kojem korisnik prava ima prebivalište neprekidno 5 godina od 1991. godine".

"Kako se organizirana izgradnja stanova u navedenom slučaju provodi u Gradu Imotskom, prednost pri stambenom zbrinjavanju ostvaruju stradalnici iz Domovinskog rata koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje i uvršteni su na važeću Listu prvenstva, koji imaju prebivalište na području Grada Imotskom neprekidno 5 godina i za koje je u upravnom postupku utvrđeno da ne postoje

Zakonom propisane zapreke za stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita za kupnju stana (dodjele stana). Budući da su najmanji stanovi u Imotskom površine 66 m2, ne mogu se dodjeljivati stradalnicima iz Domovinskog rata čija je pripadajuća površina iz članka 90. Zakona manja od 45 m2 odnosno višak kvadrata korisnik je dužan platiti po tržišnoj cijeni". "Nije dobio još nitko. Dao sam nalog stambenoj da mi se ta lista riješi po zakonu i propisima, čekam da mi to završe da pripremimo tu podjelu. Što se tiče dodjele stanova tu se poštuju standardi uvjeti lista prvenstva i ono što je najvažnije sve mora biti transparentno i jasno tko je na listi prvenstva i tko stječe uvjet za stambeno zbrinjavanje. Bodovna lista ide po zakonu i po uvjetima koje ispunjavaju ljudi. Sa gradonačelnikom Budalićem sam više puta razgovarao na temu stanova mi sa njima imamo partnerski odnos, oni očekuju da mi izradimo listu prioriteta i da se ti stanovi uruče", rekao nam je ministar Tomo Medved.

"Ne mogu komentirati nikakve liste ne znam ni izvor ni autora. To mene ne zanima. Sad ovih dana stambena komisija priprema rješenja za useljenje ljudi. Sa jednim jedinim ciljem sam prije četiri godine pristupio da se zgrade koje stoje nedovršene više od dvadeset godina dovrše i da zbrinemo na odgovarajući način ljude po zakonu i po listi prioriteta po uvjetima koje ispunjavaju i to je jedino točno", istaknuo je ministar Medved. Da je upleten u slaganje liste prioriteta demantirao je gradonačelnik Budalić. "Ja nisam slagao listu i ne znam imena onih koji će dobiti stanove", demantirao je Budalić svoje suborce. U ožujku prošle godine krenuli su radovi na dovršenju četiri stambene zgrade čija je gradnja započeta davnih devedesetih. Ministarstvo obrane vlasništvo je 2007. prenijelo na Ministarstvo hrvatskih branitelja, a oni prije četiri godine odlučili dovršiti stanove za potrebe stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja. Vrijednost investicije je 16.732.761,00 kuna.

Izvor: 24sata-hr/Foto: 24sata

Izvorni autor: Vedrana Šuvar Bekavac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.