Braniteljska krivnja za stanje u hrvatskom društvu

16.06.2022. 08:03:00

Čitajući tekst „novinara“ Goran Fižulić kojem je smisao okriviti branitelje za stanje u mirovinskom fondu, kao i komentare na taj tekst.
Iznosim točne podatke o mirovinama Hrvatskih branitelja. Prosječna braniteljska mirovina je 5.567 kuna, radi se o broju od 56.000 branitelja mirovinama HRVI, mirovini hrvatskih branitelja koji nisu uplaćivali u mirovinski fond je tijekom odlaska da brane Domovinu bili su vrlo mladi, odnosi se i na 14. 000 obiteljskih mirovina za smrtno stradale Hrvatske branitelje. Hrvatski branitelj bez statusa HRVI imaju prosječnu mirovinu od 2.577 kuna koja je i niža od prosječne mirovine u Hrvatskoj.

Pisanju su me potakli gospođe i gospoda; Goga Burić, Tihomir Sardelić, Tonci Frane, Tihomir Rosandić, Jelica Bilen, Ivan Dražetić, Dijana Brajčić, Ankica Brbot, Nada Dautović, Katarina Terzić, Dari Bukovčan koji pd svojim imenom i gospodin pod imenom Hrvatska komentiraju tekst i iznose stavove mirovinama Hrvatskih braniteljima i njihovom statusu. Ne bih bio žalostan da su sam oni koje imaju takvo stav. Žalostan sam što takav stav ima više od polovine Hrvatskih građana, jer građani Hrvatske nisu svi etnički Hrvati.

Dotične gospođe i gospoda iznose stavove poput; branitelji su stvorili državu za sebe, svi su branitelji lažni, lažnjaci HVO-a su problem, jebali ih branitelji, borili se za privilegije, pola milijuna branitelja živi na državnoj sisi, oni su krivi što mirovine nisu u Europskim mjerilima, nisu uplaćivali staž, žena koja nije radila ima veću mirovinu od mene koja sam radila cijeli život ( aludirajući na obiteljsku mirovinu poginulog Hrvatskog branitelja), da dalje ne nabrajam gadosti i poniženja kojem su izvrgnuti branitelji obitelji poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja.
Da posjetim sve građane republike Hrvatske na sljedeće činjenice.

1. Branitelji koji su poginuli do svoje okrutne smrti uplaćivali su u mirovinski fond kao i oni kojima je sporna obiteljska mirovina.
2. Dali znate da prosječno umire godišnje 3. 300 Hrvatskih branitelja prosječne starosti 55 godina.
3. Dali znate da si je život oduzelo više od 3.500 branitelj nakon rata.
4. Dali znate da je 15. 178 djelatnih vojnih osoba a radi se o Hrvatskim braniteljima i da su po stupanju u djelatnu vojnu službu i policiju uplaćivali u mirovinski fond.
5. Dali znate da su se braniteljske mirovine umamljivale u dva navrata po 10%.

Mogao bih u nedogled nabrajati dali znate? Svi vi koji napadate sve to dobro znate. No većini je činjenica da žive u državi koju nikad nisu željeli. Pa zato što žive u samostalnoj, suverenoj, demokratskoj državi okrivljuju Hrvatske branitelje, čiju samostalnost su platili životima, krvlju, znojem i suzama.
O stavu društva o Hrvatskim braniteljem sam već pisao, pisao sam i o zakonu o oprostu, zakonu o kolaudaciji, zakonu o civilnim žrtvama rata, pa da vas na kratko podsjetim.
Dali znate?

Kakav je život branitelja koji je napustio fakultet bio u ratu punih 5 godine postao profesionalni
Hrvatski vojnik a onda poslije 2.000 godine poslan na skrb, poslije u mirovinu. Prigovorila mi je jednom prilikom akademski obrazovana osobi istih godina kao taj branitelj. Pitala je kako ta osoba značajnije mlađa ima mirovinu približno njenom ocu koji je radi cijeli vijek kao direktor na Belju. Pitao sam je kao što i vas pitam? Vaš je otac radi stekao kuću, kupio vam stan, ima vikendicu na moru i u Baranji, vas školovao, vi niste bili u ratu a mogli ste, vi ste se školovali i danas primjereno živite. Branitelj narušenog psihofizičkog zdravlje, bez posla, bez obitelji, bez riješenog stambenog pitanja relativno mlad u godinama s mirovinom po vašem mišljenju velikom, kako da ostvari ono što ste vi ostvarili a njem nikad neće biti dostupno?

Ono što značajno opterećuje mirovinski fond je zakon o kolvodacij koji regulira staž na privremeno okupiranim prostorima, onih koji Republiku hrvatsku nisu željeli i onih koji su očekivali da će se vratiti njihov draga Jugoslavija. Da podsjetim taj zakon je omogućio svim njima upis staža za mirovinu ako su bili zaposleni na tom prostoru i ako nisu bili pripadnici paravojnih formacija. Molom vas lijepo pročitajte kako su dokazivali svoj status. U mirovinskom zavodu Republike hrvatske trebalo je a osnovu dokumenata tz. Krajine upisati staž. Pošto su većina dokumenata uništena s namjerom ili u postojeće upisivani kao zaposleni pripadnici paravojnih formacija. Dokaz da ste bili zaposleni bio je izjava vas i dva svjedoka kod službenika zavoda za zapošljavanje. Da niste bili pripadnik paravojnih formacija dokazivali su predočenjem vojne knjižice, Pošto su svi kazali da su je izgubili, dokazivali su svoj status da nisu bili pripadnici paravojnih formacija izjavom službeniku mirovinskom. To je bio dokaz i u prvom i u drugom slučaju. ( Hrvatski branitelj svoj status dokazuje upravno pravnim postupkom)

Vi čestita, moralna „domoljubna“ gospodo provjerite u mirovinskom koliko je osoba ostvarilo privilegiranu mirovinu po zakonu o kolvodaciji? Vjerujte mi ima ih više nego braniteljskih mirovina i znatan broj ie u većem iznosu od minimalne braniteljske 2. 577. kuna.
Po istom principu će se provoditi zakon o civilnim žrtvama rata Pošto su već dokazali da su bili civili sad će za oštećenja tijela i smrti dok su ubijali Hrvatske branitelje i civile, razarali naša sela i gradove pljačkali našu imovinu zato biti nagrađeni po dvije osnove.
Dali znate, da su zakonom o aboliciji oslobođeni krivnje za djela zločina tijekom rata članovi paravojnih formacija i vojske u agresije na Hrvatsku, a za manje teška djela osuđivani su Hrvatski branitelji na visoke zatvorske kazne ili im je u dokaznim postupcima uništen život?
Da zaključim u Hrvatskom društvu za; privatizacija, prodaju banaka, strateških poduzeća, stanje u mirovinskom fondu, stanje u zdravstvu, male mirovine, odlazak mladih iz Domovine za stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i za svaki problem su krivi Hrvatski branitelj.

I ja sam tog stava samo ne za gore navedeno. KRIVI su što su bili spremni žrtvovati svoje živote za državu koju nije željelo pola njenih građana. KRIVI su što su Hrvatsku poslije 20. lipanj 1996 godina s dobrom vjerom, PONOSNU, NEOPLJAČKANUU, CJELOVITU, NEZADUŽENU dali u ruke elitama, bivšim direktorima, djeci udbaša i onima koji je nisu voljeli, učine onakvom kakvom su je sanjale generacije Hrvatskog naroda.
Poruka svima vama koji Hrvatsku državu niste željeli koji se niste krvlju, znoju i suzama borili za nju a mogli ste, da ste imali ljubavi za svoj narod i hrabrosti.
Moram vas razočarati tvrdnjom da sam ja ponosan kao i većina Hrvatskih branitelja što smo imao privilegiju ostvariti vjekovni san Hrvatskog naroda za SAMOSTALNOM, SUVERENOM,DEMOKRATSKOM DRŽAVOM.

Neka Bog čuva sav Hrvatski narod gdje god on bio (u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Dijaspori u bilo kojem dijelu Svijeta), Hrvatske građane koji hrvatsku smatraju svojom Domovinom, neka nam podari mudrosti i zajedništva da sačuvamo on što je životima generacija Hrvatskog naroda plaćeno i prebrodimo ove teške trenutke u kojem se nalazi Svijet, ne samo draga nam Domovina, piše Stjepan Šerić na facebooku.

Izvor: PDN/Foto: facebook

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.