BULJ DIGAO ŽIVCE PRKAČINU: Zbog njega odbio pričati: ‘Ajde molim te, ako možeš. Ovo mi je emotivna tema’

05.05.2022. 11:02:00

SJEDNICA SABORA

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o konačnoj verziji Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Plan je da od 5. rujna cijene budu istaknute i u kunama i u eurima kako bi proces prilagodbe građana i gospodarstva na euro krenuo i prije no što se on uvede, a za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini. Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u HNB-u besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Sjednica je počela zahtjevima za stanku od strane mnogih klubova zastupnika, naime, mnogi izražavaju zabrinutost zbog trenutka u kojem Hrvatska ulazi u eurozonu.

Prvi se sa zahtjevom za stanku javio Mostov Nikola Grmoja.

“Povrijeđeno je niz članaka poslovnika, predsjednik Ustavnog suda Šeparović je jutros rekao da je Sabor dostavio dodatnu dokumentaciju Ustavnom sudu vezano za naše referendume. Sabor bez zastupnika ne može dostaviti dokumentaciju. Što je to dodatno slano Ustavnom sudu da u mjesec dana ne može donijeti odluku?”, pitao je Grmoja.

‘Ne srljajmo kao guske u maglu’

Marijan Pavliček iz Suverenista smatra da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu.

“Nije mudro ulaziti u eurozonu u doba najveće krize, to je politički projekt premijera, a ne ekonomski projekt. Niti jedan ekonomski pokazatelj nam ne ide na ruku, inflacija raste, BDP se usporio, osobna potrošnja je pala, jedino raste državna potrošnja i inflacija. Sve to potvrđuje da srljamo u nešto u što nismo spremni, srljamo kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put, smatramo da o ovim temama treba odlučiti hrvatski narod, a s uvođenjem eura treba pričekati dok financijski ne stanemo na noge i ne vidimo kako će se odvijati situacija unutar EU i eurozone”, rekao je Pavliček.

Bulj iznervirao Prkačina

Zatim se za riječ javio Ante Prkačin, zastupnik Domovinskog pokreta, koji je također počeo svoje izlaganje s uvođenjem eura, no onda se prebacio na situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Tamo eskalira teror nad Hrvatima, vođen huljama”, počeo je Prkačin, no ubrzo je naprasno prekinuo svoje obrazlaganje zahtjeva za stankom jer ga je uzrujao Miro Bulj koji je, kako izgleda, preglasno pričao u svojoj saborskoj klupi.

“Bulj, ajde molim te ako možeš…”, rekao je Prkačin iznervirano i zatim sjeo na svoje mjesto, odbivši dalje govoriti, iako mu je ostalo vremena. “Za mene je to jako emotivna tema”, dobacio je rezignirano.

Marić: Ovo su benefiti uvođenja eura

Božo Petrov također upozorava da nismo spremni za uvođenje eura, a ministar financija Zdravko Marić je prilikom predstavljanja Zakona rekao:

“Puno se stvari događa unaprijed, benefiti uvođenja eura su eliminiranje tečajnog rizika, smanjivanja kamatnog rizika, neke stvari smo već osjetili u pozitivnom smislu. Imamo dodatnog prostora refinancirati dodatne obveznice, te ostvariti neke dodatne uštede na kamatama i zaštiti se koliko je moguće od evidentnih trendova koji nemaju nikakve veze s procesom uvođenja eura u Hrvatskoj”, rekao je Marić.

Izvor: Dnevno.hr/Foro: Screenshot / Sabor

Izvorni autor: M.P./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.