Čemu se Fred Matić toliko veseli?

25.06.2021. 13:06:00

Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i ujedno odbacio alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.

Da je Matiću bilo doista bitno da njegov izvještaj prođe u EU parlamentu pokazuje i fotografija koju je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu objavio na svom Instagramu.

A što sadrži Matićev izvještaj:

Tekst koji je zastupnicima Europskog parlamenta donio Odbor za ženska prava i ravnopravnost spolova, kojega vodi izvjestitelj Predrag Fred Matić, eurozastupnik iz Hrvatske, ima za cilj “u potpunosti priznati da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ljudska prava”.

Rezolucija među ostalim govori o promicanju seksualnog obrazovanja, borbi protiv sakaćenja ženskih spolnih organa i trgovini seksom, olakšavanju pristupa kontracepciji.

No, ključna stvar koja se ističe u formulaciji Matićevog izvještaja odnosi se na promicanje „besplatnog i legalnog pobačaja“ za sve žene.

Izvještaj također osuđuje upotrebu prigovora savjesti od strane zdravstvenih radnika, navodeći da je to “jedna od najproblematičnijih prepreka”. Izvještaj naglašava: „medicinski radnici često ne pobacuju pozivajući se na svoja osobna uvjerenja (…) To ne samo da uskraćuje pravo ženama na zdravstvo i medicinske postupke, već pokreće i pitanje javnih sustava upućivanja”.

Slovačka je nedavno rezolucijom odbacila Matićevo izvješće, istaknuvši kako su “pitanja koja se tiču ​​zdravstvene politike i obrazovanja u nadležnosti nacionalnih država – članica EU”.

– Ova odluka označava početak novog razdoblja u Europskoj uniji i prvi istinski otpor nazadnoj agendi koja godinama gazi ženska prava u Europi – poručio je Predrag Matić Fred nakon što je Europski parlament večeras usvojio njegovo Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu žena. Ishod glasanja bio je 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana. 

Kritičari su u Matićevom izvješću vidjeli pokušaj promoviranja pobačaja, zabrane prigovora savjesti liječnika, i kao pokušaj miješanja Bruxellesa, odnosno Europskog parlamenta kao institucije Unije, u područje u kojemu EU nema nikakve ovlasti jer su ovlasti na nacionalnoj razini. Matić je u raspravi otkrio kako je od nekih od tih kritičara dobivao i degutantne poruke, poput usporedbe s Hitlerom, ali je i dodao: – Dragi moji, niste me zastrašili, naprotiv…

– Zar ćete zanemariti toliko dobrih stvari koje ova rezolucija nudi građanima Europe i dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja, uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija – dodao je Matić.

Progresivniji, lijeviji i liberalniji dio EP-a pljeskao mu je na njegov govor. Zahvaljivali su mu na odvažnosti, nazvali ga i “angažiranim feministom”.

A onaj konzeravativniji dio pljeskao je na govore onih koji su upozoravali da, kao što nije dobar nacionalistički ekstremizam, ni liberalni ekstremizam nije dobar. Matićevo izvješće neki su nazvali upravo takvim.

HDZ-ovi europarlamentarci slali su oštra priopćenja, poput onog Tomislava Sokola, koji je jučer poručio da su “Matiću sadržaj izvješća o reproduktivnim pravima vjerojatno diktirali strani lobiji koji promoviraju pobačaj”. Ali i čitava grupacija Europske pučke stranke, kojoj pripada HDZ, bila je protiv Matićeva izvješća, pa je predložila svoju verziju rezolucije, nadajući se da nitko od pučana neće podržati Matićevo izvješće. Prema rezultatima glasanja, čini se da su neki pučani iz nekih država članica ipak podržali izvješće Freda Matića.

– Žao mi je što kolegice i kolege iz HDZ-a nisu ovo podržali, nego su, dapače, jučer podržali profašistički prijedlog Europskih konzervativaca i reformista. Ali oni trenutno nisu bitni. Bitne su žene Europe. Značaj ove rezolucije tek će potvrditi buduće vrijeme. Mi sad u ovom trenutku nismo ni svjesni toga. Ovo je vrhunac moga mandata. Prošle su tek 2 godine, ali ja ne mogu zamisliti da do kraja mandata mogu sudjelovati u nečem većem, jačem i značajnijem od ovoga. Europa je dugo čekala na ovakvu odluku. A onima koji su se našli poraženi mogu samo prepjevati stihove one pjesme “Neka pati koga smeta…” – rekao je Fred Matić u izjavi za Večernji list nakon prebrojavanja glasova.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.