Četvrti HRVCON ispraćen u NATO-ovu operaciju “Sea Guardian”

11.03.2021. 22:05:00

U Splitu je u četvrtak svečano ispraćen 4. hrvatski kontingent (HRVCON) u operaciju „Sea Guardian“, a na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” ispratio ih je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Hrvatski kontingent pridružit će se snagama NATO-a od 12. do 29. ožujka u dijelu operacije „Focus Operation-2“ (FOCOPS-2) u čemu sudjeluje raketna topovnjača “Dubrovnik” s 32 člana posade. To je treći angažman RTOP-42 u operaciji „Sea Guardian“ u kojoj je, u rujnu prošle godine, brod bio u ulozi zapovjednog broda, a sudjelovao je i u drugim međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

“To će biti prilika vama pojedinačno da se dokažete i pokažete koliko ste dobri, a biti će prilika i svima zajedno da potvrdite ugled koji hrvatski vojnik, hrvatski mornar ima kod svojih prijatelja saveznika i partnera”, rekao je admiral Hranj.

Pripadnicima 4. HRVCON-a admiral je poručio da su pred njima brojni izazovi i da od svakog očekuje dobre pomorske vještine, taktička znanja i promišljeno djelovanje.

„Uvjeren sam da će i za vama doći dobre ocjene. Međutim, razmišljajte o tome da treba čuvati brod, sustave, i najvažnije – čuvajte jedni druge, jer vaša sigurnost je najvažnija“, istaknuo je.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli kratko se osvrnuo na pripreme kontingenta koje su uspješno provedene unatoč specifičnim okolnostima zbog aktualne pandemije te pohvalio pripadnike kontingenta na uloženim naporima u pripremu za misiju.

„Naš brod opet u Mediteranu, naš kontingent po četvrti put u operaciji potpore miru ‘Sea Guardian’ – naš je kontinuirani doprinos zajedništvu članica NATO-a“, dodao je.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, zapovjednik 4. HRVCON-a kapetan korvete Nikola Kuvačić istaknuo je kako vjeruje da će i ovaj kontingent doprinijeti povećanju kolektivne sigurnosti, unaprjeđenju slobode plovidbe te dodatnom unaprjeđenju odnosa sa NATO partnerima.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto: HRM/ D. Mišić

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.