Cijepljenje spašava milijune života

25.04.2020. 09:38:00

Cijepljenje spašava milijune života, a pandemija koronvirusa podsjetila nas je koliko je važno imati cjepivo protiv nekih bolesti, poruka je u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava od 24.do 30. travnja uz slogan  #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve.

Tjedan cijepljenja kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj obilježavaju Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

"Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolest", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Bez obzira na situaciju s Covidom-19, ne prekida se provedba Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavlja kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Cijepljenje je osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti cjepiva i cijepljenju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih (infektivnih) bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. 

Cijepljenje spašava živote i štiti ljude u svim dobnim skupinama, pa iako je većina djece danas cijepljena, još uvijek je previše onih koji su izostavljeni.

Cijepimo se da zaštitimo sebe i osobe oko sebe, ono osnažuje naš prirodni obrambeni sustav da se bori protiv zaraznih bolesti, a svi sastojci u cjepivima doprinose da su ona sigurna i učinkovita.

Uz potporu Europske agencije za lijekove i Europskog centra za kontrolu bolesti uspostavljen je Europski informacijski portal o cijepljenju radi objave objektivnih, transparentnih i ažuriranih dokaza o cijepljenju i cjepivima na internetu, njihovim prednostima i sigurnosti te postupku farmakovigilancije.

Koalicija za cijepljenje okuplja brojna europska udruženja zdravstvenih djelatnika i relevantna studentska udruženja, poput liječnika, ljekarnika, medicinskih sestara i tehničara, stomatologa i dr.

Osnovana je na inicijativu Europske komisije kako bi osigurala pružanje točnih informacija javnosti, borila se protiv mitova i dezinformacija vezanih uz cijepljenje i cjepiva, te izmjenjivala najbolje prakse u pogledu cijepljenja.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor: