Čović: BiH ne može biti klasična građanska država jer bi to vodilo dominaciji

20.09.2022. 19:52:00

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović izjavio je u utorak kako Bosna i Hercegovina ne može biti klasična građanska država jer bi se pretvorila u državu s dominacijom jednoga, bošnjačkog naroda, prenosi Hina.

„Ovo ne može biti klasična građanska država. Povijest joj ne dopušta. Ovo ne može biti država jednog naroda”, rekao je Čović na predizbornom skupu u Tomislavgradu, gdje se obratio okupljenima.

Najveći broj bošnjačkih stranaka zagovara promjenu političkog i izbornog sustava kako bi se odlučivalo prostom većinom posve zanemarujući zajamčenu raspodjelu vlasti i ulogu triju konstitutivnih naroda, što je potpisano Daytonskim mirovnim sporazumom te je sastavni dio ustava te zemlje i izbornog zakonodavstva. Zahvaljujući rupama u izbornim propisima u tri su navrata bošnjački birači većinom glasova izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Sada prijeti opasnost da ključne hrvatske stranke, okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH, budu izbačene iz vlasti biranjem etničkih Hrvata s bošnjačkih stranačkih lista u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Tome se protivne hrvatske stranke u zemlji inzistirajući na provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Bože Ljubića, kojim se traži izbor legitimnih političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od brojnijih naroda.

Iako se očekivalo da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati u izborno zakonodavstvo i tijekom ljeta provesti presudu Ljubić, to se nije dogodilo. Sada se nagađa da bi pravila o načinu biranja izaslanika za Dom naroda te načina izbora izvršne vlasti Schmidt mogao promijeniti nakon okončanja izbornog procesa 2. listopada. Čović je na stranačkome skupu istaknuo kako će se hrvatske stranke zauzimati da se suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda vrate u sve dokumente koji definiraju budućnost BiH. “Naš identitet moramo zaštititi do kraja”, istaknuo je Čović. Ocijenio je ogromnim napretkom činjenicu da zahtjeve hrvatske strane u BiH danas razumije pola članica Europske unije zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Zagreba.

Kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ocijenila je da se Hrvatima mora zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika u svim institucijama gdje se štite kolektivna prava.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.