Čović: HNS BiH će pokrenuti korake za teritorijalni preustroj BiH

05.05.2022. 08:48:00

Odluku o raspisivanju izbora u BiH predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio je u srijedu izravnom prijetnjom miru i stabilnosti ove zemlje zbog najave bošnjačkih stranaka da će izbaciti Hrvate iz vlasti nakon jesenskih izbora te su najavili poduzimanje koraka za teritorijalni preustroj zemlje.

“Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994. godine, kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine”, navodi se u Čovićevu pismu upućenom zapadnim diplomatama i javnosti.

SIP BiH u srijedu je raspisao opće izbore za 2. listopada unatoč tome što su izbrisane odredbe o načinu biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Ustavni sud BiH je u presudi po apelaciji Bože Ljubića (HNS BiH) u ljeto 2017. izbrisao odredbe o načinu posrednog izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH i zatražio od državnog Parlamenta da ih izmijeni kako bi se spriječile manipulacije s preglasavanjem Hrvata.

Predsjednik HNS-a BiH navodi kako su Hrvati izgubili paritet u vlasti i jednakopravnost u biranju i odlučivanju koji im je zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom.

U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno Predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, dok bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata iako je Ustavni sud BiH upravo obrisao odredbe u Izbornome zakonu koje definiraju tu proceduru. Čović tvrdi kako se na taj način nastoji stvoriti bošnjačka državica.

“Hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države”, napisao je Čović. Upozorio je da bi višestruko bilo opasno da Hrvate organizirano preglasaju bošnjačke stranke na sljedećim izborima u listopadu ove godine.

Po navodima čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića, hrvatska strana spremna je za žurni nastavak razgovora s bošnjačkom stranom upozoravajući da će u suprotnom započeti s realizacijom inicijative o teritorijalnom preustroju zemlje kako bi ovaj narod bio jednakopravan.

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, navodi se u Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.