COVID POTVRDE IZAZVALE POTPUNI KAOS U EU: “NITKO VIŠE NE ZNA GDJE SMIJE PUTOVATI”

21.01.2022. 20:34:00

Europska komisija, koja se dosad hvalila kako je pomogla osigurati slobodu kretanja u EU tijekom pandemije, pogotovo kroz plan o otvaranju Europe, sada se našla u situaciji u kojoj pravnim tumačenjima više ne može davati odgovore na specifične realne situacije u kojima su se našli građani koji žele putovati iz jedne u drugu članicu.

Razlike od države do države članice oko korištenja covid-potvrda postale su tako različite da je nastao pravi košmar. Neke države traže takve potvrde i za djecu stariju od šest godina, druge više ne priznaju dokaz o negativnom testu, a neke traže i treću “booster” dozu. Austrija je u međuvremenu uvela i obvezu cijepljenja protiv covida-19 za starije od 18 godina. A neke države članice ublažuju mjere.

Ove razlike su dovele do toga da građani EU više ne znaju kako i gdje mogu putovati i pod kojim uvjetima.

U Francuskoj se sada covid-potvrde zapravo pretvaraju u potvrde o cijepljenju. Dakle nije dovoljno više da sadrže podatke o svježem negativnom PCR testu kao što je bilo do sada.

EK bez odgovora

Na sva ta pitanja u Europskoj komisiji nemaju odgovore osim ponavljanja tumačenja zakona i samog smisla uvođenja covid-potvrda što je bila ideja Europske komisije.

– Europska covid-19 potvrda zamišljena je za mogućnost putovanja unutar EU, dakle od države do države, a kada je netko unutar određene države, onda mora poštivati pravila koje su donijele njezine vlasti – pojašnjava glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer, ponavljajući da su mjere unutar države nacionalna ovlast tamošnjih vlada.

Na pitanja čemu sada uopće služe takve potvrde ako različite države traži različite kriterije za njihovo korištenje, glasnogovornik Europske komisije je rekao kako su covid-potvrde EU samo “tehničko rješenje”, odnosno uvođenje određenog dokumenta koji “samo dokazuje zdravstveni status osobe – cijepljenje, preboljenje ili PCR test”, a na vlastima svake države je da odluče kakva prava ili ograničenja vrijede za osobe s tim statusom.

Mjere koje je sada uvela Francuska znače da vlakom iz Bruxellesa za Pariz ne mogu putovati osobe koje nisu cijepljene. Dakle za francuske vlasti više ne vrijedi alternativni kriteriji koji su uvedeni u covid-potvrdama (cijepljenje, preboljene ili negativni PCR test), nego samo cijepljenje. “Kako Komisija odgovara jednom belgijskom građaninu na pitanje može li putovati u Francusku s covid-potvrdom ako nije cijepljen”, bilo je jedno od pitanja.

“Na francuskim vlastima je da odluče kome će dopustiti kretanje, a kome ne unutar svojih granica. Mi ne možemo, na žalost bih rekao, govoriti državama članicama da sve one moraju djelovati na isti način. Na žalost, tu moć kao Europska komisija nemamo”, rekao je glasnogovornik Europske komisije.

Italija kao primjer

Primjer kako se nacionalnim mjerama stvara zbunjenost građana koji putuju na odmor ili na poslovna putovanja je i Italija. Ona je sada ograničila valjanost covid- potvrde s devet na šest mjeseci nakon cijepljenja, te sada traži i treću dozu cijepljenja kao uvjet priznanja covid-potvrda za ulazak u autobuse, restorane, hotele ili muzeje. Kao moguća posljedica je, primjerice, i ta da belgijska ili nizozemska obitelj koja putuje u Italiji, ne može ući u hotel jer njihovo maloljetno dijete nema “booster” dozu, jer one se u Belgiji još ne daju mlađima od 18 godina. Ili nisu došli na red.

Komisija ponavlja kako “poziva” države članice da koordiniraju i harmoniziraju uporabu covid-potvrda i unutar svojih granica, kako bi se izbjegle nepoželjne komplikacije za građane. A građane pozivaju da prije svakog putovanja provjere koje su mjere na snazi. To građanima postaje sve teže, a ni Europska komisija ne može baš sve tako brzo popratiti.

Najveći problem koji sprječava harmonizaciju je i velika razlika od države do države u cijepljenosti. Primjerice, u nekim zapadnim državama EU veći postotak građana dobilo je treću dozu nego u Bugarskoj ili Hrvatskoj prvu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Shutterstock

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.