CRNA GORA POKREĆE ISTRAGU PROTIV SVOG ADMIRALA: Optužbe protiv Dragana Samardžića tiču se granatiranja Splita

10.08.2022. 09:01:00

Zbog ratnog zločina na području Republike Hrvatske, Crna Gora pokreće istragu protiv Dragana Samardžića, umirovljenog admirala te bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Optužbe se tiču granatiranja Splita 15. studenog 1991. godine, piše Dalmatinski portal.

Crnogorski portal Vijesti objavio je priču o admiralu Samardžiću, koji je u to vrijeme bio poručnik fregate te zapovijedao raketnom topovnjačom RTOP-406. Podsjećaju kako je u Hrvatskoj zbog napada na Split procesuiran 31 pripadnik Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), no da među njima nema Samardžića, koji je naredio otvaranje paljbe iz topova kalibra 57 milimetara.

U Hrvatskoj se protiv Samardžića ne vodi postupak, potvrdilo je splitsko državno odvjetništvo. Kabinet vrhovne državne tužiteljice Crne Gore Maje Jovanović je izvijestio kako je Specijalno državno tužiteljstvo formiralo kazneni predmet protiv svog admirala zbog njegove moguće uloge u ratnim zločinima protiv civila počinjenim u jesen 1991. u Dalmaciji.

Vijesti čekaju odgovor i hrvatskog veleposlanstva u Podgorici te navode da postoje indicije da je Samardžić borbeno djelovao topovnjačom u Šibeniku u rujnu 1991.

Naglasili su kako je Samardžić tijekom svibnja 1999. i NATO-ovog bombardiranja bio kapetan bojnog broda Ratne mornarice vojske Jugoslavije i da je naredio da topovnjače u Baru otvore vatru iz topova Bofors na avione NATO-a iako im nisu bili u dometu.

Kasnije je Samardžić postavljen za predstavnika Crne Gore u NATO savezu i EU.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:obris.org

Izvorni autor: Dalmatinski Portal/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.