CRNE PROGNOZE, HRVATSKI GENERALI O UKRAJINI! Nešto je tamo čudno, sjetili se Vukovara: ‘Nije mi jasna reakcija Ukrajinaca, već je drugi veliki grad pao’

03.03.2022. 15:30:00

Iako su loši i zategnuti odnosi između Rusije i Ukrajine više godina općepoznata činjenica, ovako razoran i nasilan rat potpuno je šokirao svijet.

Okupacija Ukrajine u svega sedam dana za sobom je ostavila brojne žrtve, sravnjena mjesta, potpuno uništene stambene zgrade i bolnice. Na sliku beznađa i očaja svijetlo bacaju odvažni ukrajinski branitelji i dragovoljci čija je hrabrost i odlučnost mnoge podsjetila na ustrajnost hrvatskih veterana koji su se 1991. godine jednakom silinom gotovo goloruki suprotstavili velesili.

Sličnosti i razlike Domovinskog i ukrajinskog rata

O svojim iskustvima, usporedbama Domovinskog i ukrajinskog rata te predviđanjima, pričali smo s umirovljenim generalima HV-a.

“Po načinu ruske agresije, situacija svakako podsjeća na Domovinski rat kada je nadmoćna JNA uz pomoć četnika nasrnula na Hrvatsku. No, bitna je razlika u tome što je Ukrajina raspolagala naoružanjem i nije se pripremila za napad, dok je kod nas bilo obrnuto – nismo imali oružje, ali smo itekako bili spremni”, kaže predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, general Marinko Krešić.

General Krešić izražava čuđenje zbog nespremnosti Ukrajinaca:

Krešić: “Nije mi jasna reakcija Ukrajinaca”

“Potpuno mi je nejasno kako su pustili da ruska kolona tenkova i borbenih vozila ide 35 kilometara i da je pritom nitko ne uništava. Nije da nisu imali iz čega! S druge strane, mogli smo vidjeti kako je to izgledalo u Vukovaru. Nemaju embargo, imali su oružje i mogu ga imati, no nisu reagirali. Jako je teško osvojiti grad, pa ne shvaćam kako je već veliki drugi grad pao.”

Krešić kaže kako je teško nagađati o ishodu jer sve ovisi o jednom čovjeku:

“Ne možemo znati što je u glavi Putina, to nitko ne zna. Čak ni njegove tajne službe. Možemo samo nagađati što će se dalje dogoditi, ali se nadam da će Ukrajinci, što god učinili Rusi, vratiti okupirani teritorij onako kako smo mi vratili teritorij koji je neprijatelj nazivao Republikom Srpskom Krajinom.”

Što se tiče sličnosti zbivanja u zaraćenoj Hrvatskoj i Ukrajini, general Pavao Miljavac misli gotovo jednako:

Miljavac: “Ako se to ne zaustavi, doći će do neviđenog razaranja”

“Što se tiče sličnosti, ona postoji na razini stradavanja koju jedna vojna velesila nanosi manjoj. Ako se to na neki način ne zaustavi, doći će do još nasilnijeg razaranja i neviđenog stradavanja civila”, kaže Miljavac osvrćući se na puno vidnije razlike:

“U slučaju Ukrajine, ujedinila se ne samo Europa nego i cijeli svijet. Mi tu pomoć nismo dobili. Umjesto toga, dobili smo embargo na oružje, ali nismo odustajali. Snalazili smo se sami, oružje smo kupovali sami i do 1995. godine ovisili smo o pomoći koja je nekim čudnim kanalima dolazila iz dijaspore. Otvorene podrške nije bilo, a oni koji su digli ruku za embargo – stotine mrtvih njima na dušu”, kaže ne baš optimistični Miljavac:

Markač: “Naši su ratovi neusporedivi”

O ratu u Ukrajini i poveznici sa Domovinskim ratom, general Mladen Markač nevoljko govori:

“Povukao sam se iz javnosti jer vidim da su medijsku i društvenu scenu koja se bavi temom Domovinskog rata zauzeli ljudi koji nisu relevantni. Sve što vam mogu reći o aktualnim zbivanjima u Ukrajini jest da je ovo što se sada događa neusporedivo sa događajima u Hrvatskoj, osim ako pričamo o moralu. U pitanju su velike sile, mi jednostavno nismo bili na toj razini”, kazao je Markač.

Izvor: dnevno.hr/Foto:EPA

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.