CRNI SCENARIJI SVE BLIŽE: Od 1. travnja plin trostruko skuplji? Sve ovisi o Vladinim mjerama

01.03.2023. 10:43:00

U valu poskupljenja očekuje se još jedno, a to je poskupljenje plina. Pretpostavka je da je dosad prosječno kućanstvo godišnje za plin izdvajalo 860 eura. No, prema nekim crnim najavama, to bi od 1. travnja trebalo skočiti na 1900 eura. Hoće li tako zaista i biti ovisi o Vladinim mjerama, prenosi 7dnevno.

Tu su novu cijenu izračunali u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Oni to stalno rade prije nove plinske godine, i to prema formuli utvrđenoj metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

No, predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Srećko Ezgeta smatra kako građani koji se griju i kuhaju na plin te dobivaju toplu vodu iz plinskih bojlera, nemaju razloga za brigu.

“Znamo za novi HERA-in izračun, ali neće se on realizirati jer Vlada priprema mjere, rekli su nam tako na sastancima. Nikakvi šokantni skokovi za građane neće se dogoditi, očekujemo da će problem biti riješen tako da opet država podnese teret”, rekao je Ezgeta za Večernji list.

Na pitanje što bi bilo kada mjera ne bi bilo, odgovorio je kako bi to za sve bio stres.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Ilustracija/plin

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.