"Crveni Fićo" - simbol otpora velikosrpskoj agresiji

27.06.2022. 20:38:00

Dana 27. lipnja 1991. godine u Osijeku su tenkovi JNA gazili automobile po ulicama, a oficiri pucali na građane.
„Crvenog Fiću“ osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku kolone tenkova JNA gradom Osijekom.
Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova. Po tvrdnjama očevidaca hrabri Branko je s prijateljem pretekao kolonu tenkova i na sigurnoj udaljenosti iskočio iz auta napravivši tako prepreku tenkovima. Tenk je naišao na prepreku, legendarnog osječkog „crvenog fiću“, i smrskao ga.
Snimka toga trenutka obišla je svijet, a “fićo” crvene boje ušao je u legendu i kolektivno pamćenje hrvatskog naroda.
Godine 2011. „Crveni Fićo“ dobio je spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor Hrvata prema sili i agresiji.
Branko Breškić, hrabri vlasnik „crvenog fiće“, bio je hrvatski branitelj, preživio je Domovinski rat, ali je poginuo u prometnoj nesreći 2001. godine.
Istu večer, uslijedio je novi teški incident – iz tadašnje “bijele kasarne” otvorena je puščana paljba prema koloni automobila i gradskom autobusu te je ranjeno 17 civila.

Izvor: Lustracija - fb/Foto:fah

Izvorni autor: Dubravko Šlat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.