DA SU DANAS IZBORI, HDZ SE NE BI DOBRO PROVEO! Značajan pad vladajućih i uzlet domoljuba pokazalo novo ispitivanje javnog mnijenja

25.09.2022. 10:42:00

Afera za aferom u proteklih mjesec dana, među kojima je ona u INA-i, dovela je vladajuću stranku do značajnog pada popularnosti.

Otkrili su to rezultati ispitivanja javnog mnijenja “CroElecto”, prema kojima bi HDZ sada biralo 23,94 posto ispitanika, dva postotna boda manje nego u kolovozu.

Postotak je to koji je niži i od onog kakav je HDZ zabilježio u ožujku nakon uhićenja članova Vlade, a pad potpore HDZ-u najznačajniji je na sjeveru te istoku Hrvatske.

Domovinski pokret popravio rejting

Rujanski rejting SDP-a iznosi 15,01 posto, a zanimljiv je podatak da je najveći rast SDP zabilježio u zagrebačkoj dionici istraživanja, tamo gdje je nedugo zatim izgubio stranačko vodstvo.

Možemo bilježi neznatan pad u odnosu na kolovoz te broji 9,74 posto potpore, dok je Most, kao i Možemo, u mjesec dana izgubio nekoliko ispitanika, podupire ga 9,74 posto.

Stranke koje su popravile svoj rejting predvodi Domovinski pokret sa 7,22 posto, a slijede ih Socijaldemokrati s 3,32 posto.

Prve isplate povećanih mirovina očito su se pozitivno odrazile i na HSU kojeg u rujnu podupire 3,09 posto, a osim DP-u, HDZ-ov pad pomogao je i Suverenistima koji bilježe 2,06 posto.

Stranke iznad 1 posto praga

Iznad jednopostotnog praga još su stranke Centar (1,95%), IDS (1,15%) te Radnička fronta (1,03%), a blizu praga je Fokus (0,92%). Stranku Ključ Hrvatske podupire 0,69%.

Devedesetih godina dvije najveće oporbene stranke danas zajedno nemaju jedan posto potpore: HSS (0,46%), a HSLS (0,34%). Tu su još HSP (0,23%), Stranka rada i solidarnosti te PGS (po 0,11%). Ukupno bi nezavisne liste biralo 1,95% ispitanika, a neodlučnih je 17,64 posto.

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije između 12.9. i 23.9. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95- postotnom stupnju pouzdanosti.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.