DALIJA OREŠKOVIĆ: “Nije nužno da HDZ daje mig represivnim tijelima, dovoljno je da ne čini ništa”

10.09.2021. 19:39:00

Gošća Newsrooma bila je saborska zastupnica Centra Dalija Orešković. Komentirala je uhićenja u Međimurju. Kaže da ju je iznenadilo uhićenje međimurskog župana Matije Posavca.

“Vjerujem da je iznenadilo brojne građane. Neugodno je svaki put kad se pojavi neka nova vijest o ovakvim dijelima. To demoralizira, šalje jednu poruku ‘da smo svi isti’. Ne, nisu svi isti. Mi bismo u nekom trenutku trebali biti malo manje fascinirani spektakularnim uhićenjima. Voljela bih da se tema rasprave napokon usmjeri na to kako ćemo sustav učiniti takvim da se veći dio korupcije spriječi prije nego se ona dogodi, da ojačamo preventivne alate i mehanizme i popravimo pravosuđe da ono bude brzo, učinkovito i efikasno”, rekla je Orešković.

Iz oporbe, posebice SDP-a i Mosta, odmah se krenulo s optužbama prema vladajućima da se radi o sumnjivom tajmingu, da je akcija ciljana da zasjeni afere HDZ-a.

“Afere koje su se, primjerice, dogodile prije mjesec dana, tri mjeseca, a kamoli prije šest šest mjeseci padaju u zaborav jer je takva inflacija, količina pojave novih slučajeva da je to nemoguće pratiti. Očito je sustav došao u fazu da nema kapaciteta da se sa svim tim spisima nosi. Ne mislim čak niti da je nužno da HDZ da naputke, ‘mig’ tijelima koja sudjeluju u ovoj represivnoj fazi, dovoljno je da HDZ ne poduzima ništa, što i čini. Pod tim mislim da ne provodi niti jednu važnu reformu kojom bi se nadležna tijela ojačala kadrovski, po ovlastima, po vujetima u kojima rade… Sve mjere koje predlaže HDZ-ova Vlada su kamilica, smokvin list iza kojeg će se sakrivati da nema reforme”, rekla je Orešković.

Saborska zastupnica istaknula je i kako ovo nije prvo “spektakularno uhićenje”.

“Uvijek sam se pitala kako informacija kada će i tko biti uhićen dolazi do medija. Ne kritiziram medije, ali zašto se takve slike puštaju u javnost, koja je korist od njih? Korist bi bila da javnost sazna informaciju koliko je brz i učinkovit postupak. Prije nekoliko godina smo gledali spektakularna uhićenja, gledali kako se odvodi ljude s njihovog kućnog praga. Koliko toga je došlo do pravomoćne presude i kakvu korist je od kaznenih sankcija i zahtjeva za nakanadu štete imao državni proračun”, rekla je Orešković.

O Dobroniću: Vizionarski pristup pravu i inventivnost

Komentirajući izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, Orešković je rekla da bi sudac Radovan Dobronić, favorit predsjednika Zorana Milanovića, bio dobar šef Vrhovnog suda.

“Njegov program, sadržaj, vizionarski pristup pravu… Riječ je o sucu koji pokazuje jednu inventivnost koje danas u Hrvatskoj gotovo pa i nema. Poznaje dubinu materije. Rekla sam mu nakon izlaganja da kad bismo mi zastupnici poslušali i izglasali njegov program, dobili bismo suštinsku, pravu reformu pravosuša kakva nam treba”, rekla je Orešković.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.