Damir Plavšić, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, prisjetio se velike razmjene u Nemetinu

27.03.2022. 19:50:00

Danas 27. ožujka 2022. godine navršava se punih 30 godina od "Velika razmjena zatočenika u Nemetinu" po principu "Svi za sve" kojom prilikom je u Nemetinu nedaleko od Osijeka, nakon više od četiri mjeseca zatočeništva razmijenjen   381 hrvatski za 40 srpskih zarobljenika.

 

Oslobođeni Hrvati, većina branitelji Vukovara, ali i civili, bili su pušteni iz logora u Sremskoj Mitrovici. Zatočenici su bili izloženi okrutnim fizičkim zlostavljanjima, silovanjima, verbalnim i ostalim oblicima iživljavanja, poput izvođenja na lažna strijeljanja.

Smješteni u krajnje nehumanim uvjetima, bili su korišteni za obavljanje teških fizičkih poslova i dobrim dijelom lišeni osnovne medicinske pomoći.


Među razmijenjenima 27. ožujka 1992.g.  našao se i vukovarski branitelj Damir Plavšić koji se tog dana prisjetio  na facebook stranici "Bitka za Vukovar, ne plači moj dobri Anđele“, te je tom prilikom napisao:

"Danas (27. ožujka 2022. godine) slavim svoj drugi rođendan i napunio sam 30 godina. Toga dana, davne 1992. godine izašao sam iz srpskog zarobljeništva nakon što sam pola godine mučen i zlostavljan u srpskim koncentracijskim logorima: Stajičevo kod Zrenjanina, grad Niš i grad Sremska Mitrovica. Mučen sam i premlaćivan samo zato što sam Hrvat i što sam branio svoj Hrvatski grad Vukovar. Svih ovih dana od početka ruske invazije na Ukrainu duboko suosjećam sa patnjama ukrainskog naroda a posebno sa ratnim zarobljenicima jer je ruska mržnja prema ukrainskom narodu ista kao što je srpska bila i još uvijek jeste prema Hrvatskom narodu. Kao Katolik i vjernik opraštam sve što su Srbi učinili meni i mojoj obitelji i molim se za njihovo obraćenje.", podijelivši slijedeću ilustriranu fotohrafiju:

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i na otvorenom

Uz navedeno, u drugoj objavi na istu temu Damir je napisao:

"Zbog svih naših poginulih i ubijenih Hrvatskih Branitelja, mi malobrojni koji smo preživjeli strahote rata u Vukovaru i mučenja u srpskim logorima, dužni smo svjedočiti o tim teškim danima kako se nikada ne bi zaboravila žrtva Hrvatskih Branitelja i Hrvatskog naroda.
Poštovani prijatelji na današnji dan prije 30 godina oslobođen sam iz Srpskog zatočeništva i zajedno sa 381 suborcem, razmijenjen u Nemetinu kod Osijeka.
Više puta sam osjetio blizinu Smrti i njen hladan dah, divljačka premlaćivanja i mučenja, ponižavanja, iživljavanja... a samo zato što sam Hrvat i Branitelj Vukovara.
Neopisiv je osjećaj kada tijekom razmjene zatočenika prekoračiš nekakvu nevidljivu liniju i u tom trenutku postaješ Slobodan čovjek te kada punim plućima udahneš ZRAK SLOBODE. Ove sam osjećaje pokušao opisati u svojoj knjizi "Bitka za Vukovar, ne plači moj dobri Anđele".
Ja sam Srbima oprostio sva mučenja i sve što su napravili meni i mojoj obitelji u Vukovaru i srpskim logorima. Molim se za obraćenje svojih neprijatelja ali zbog naših poginulih i ubijenih suboraca NIKADA neću dozvoliti da se zaborave Srpski zločini počinjene nad Hrvatskim narodom od prvog svjetskog rata pa sve od stvaranja Slobodne i Neovisne Hrvatske."

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.