DAN HRVATSKE VOJSKE Tomo Medved: ‘Slobodu koju danas imamo, skupo smo platili’

28.05.2020. 13:11:00

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović bit će na obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Nakon svečanog pregleda počasne postrojbe uručit će činove i pohvale pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske. Predsjednik Milanović će u 18 sati upriličiti svečani prijam u prigodi Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske.

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

“Neizmjerno sam sretan da sam koračao s ljudima koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske koju danas imamo. Poruka je to bila vizionara Franje Tuđmana da se bez svoje vojske nećemo moći obraniti od velikosrpske agresije. Neka nam taj čin prvog postrojavanja oružanih snaga ZNG uvijek bude prisutan u našim mislima, neka nas ohrabruje i vodu u nalaženju pravih odluka i rješenja novih izazova koji su pred Hrvatsku.

Slobodu koju danas imamo skupo smo platili, ali prenesimo to na mlade generacije da su se jednom dragovoljci dragovoljno javili, ponosno oblače odore i odlaze na bojište diljem Hrvatske. Budimo ponosni na to vrijeme. Imamo snage i mudrosti za nositi s novim izazovima, hrabro kročimo zajedno u budućnost”, poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:screenshot: HTV

Autor: