Dan oslobođenja i Dan hrvatskih branitelja grada Petrinje

07.08.2021. 12:07:00

U 8 sati i 30 minuta, prije 26 godina, 06. kolovoza 1995. godine zavijorio se Petrinjom hrvatski barjak kojeg je u središtu grada, preko puta Starog hotela, postavio tadašnji gradonačelnik Petrinje Josip Dolenec, barjak kojeg je u Petrinju donijela braniteljica Sonja Radman Livaja, u prisutnosti brojnih branitelja i osloboditelja Petrinje.

Danas, na Dan oslobođenja Petrinje i Dan hrvatskih branitelja Petrinje već u ranim jutarnjim satima Budnica sjećanja – motorizirana je kolona od Taborišta prema Petrinji vozila linijom bojišnice i pravcem napredovanja hrvatskih snaga u operaciji Oluja.

Petrinjac, ultramaratonac Branko Šubić koji je otrčao ultramaraton Dubrovnik-Knin- Glina- Petrinja dočekan je danas kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje je, uz odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, obilježen Dan hrvatskih branitelja Petrinje.

Ovaj ultramaraton ima za cilj zahvaliti hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi za Hrvatsku, naglasio je Šubić.

Na svečanosti je bila i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes koja je ukazala na veliku žalost za svim poginulim braniteljima koji su svoje živote utkali u slobodnu Hrvatsku, a time i Petrinju.

-Neka njihova žrtva bude oslonac i povod svim preživjelim tada u ratu i novim generacijama, poručila je gradonačelnica podsjećajući da se danas slavi veliko oslobođenje Petrinje.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izrazio je nadu i vjeru u to da će Petrinja biti Hrvatska zauvijek.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.