Dan vinkovačke postrojbe HOS-a: ‘Ovdje se stvarala naša domovina’

01.03.2021. 18:33:00

Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci obilježila je obljetnicu stradavanja trojice svojih suboraca, pripadnika bojne, poginulih 1. ožujka 1992. u Ulici J. Dalmatinca u Omladinskom domu gdje je u Domovinskom ratu bio Stožer HOS-a do eksplozije u kojoj je zgrada uništena.

Vlado Knežević iz Podravske Slatine, Ivica Bošnjak iz Babine Grede i Darko Rušanac iz Rovinja pri tom su smrtno stradali dok je osam pripadnika HOS-a ozlijeđeno. Stradali su kada je u podrumu Omladinskog doma eksplodiralo skladište eksploziva i streljiva, a okolnosti eksplozije, koja se dogodila na dan kada je najavljen posjet Vinkovcima Dobroslava Parage, tada predsjednika HSP-a i vrhovnog zapovjednika HOS-a, do danas nisu službeno istražene i razjašnjene, javlja novosti.hr.

„Dom nisu digli Srbi nego Hrvati. Znamo tko stoji iza eksplozije, ali za sada nismo ništa poduzeli jer se sada intenzivno istražuje slučaj u Ceriću gdje je poginulo osam naših pripadnika, jedan civil i dva policajca. Tu pomažemo policiji maksimalno koliko možemo kako bi se taj slučaj rasvijetlio. To su napravili lokalni Srbi iz Mirkovaca, njihovi dojučerašnji susjedi, „komšije” s kojima su se družili, radili. Kada je riječ o ovome što se ovdje dogodilo mi ćemo ići na to da se i to procesuira i da se ti ljudi maksimalno kazne jer to je jedan od najtežih zločina koji se dogodio u pozadini fronte”, istaknuo je Ivica Zupković, predsjednik UDHOS 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci.

U spomen na stradavanje pripadnika HOS-a u Vinkovcima, 1. ožujka proglašen je Danom 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci. Molitvu za poginule danas je predvodio mons. Tadija Pranjić, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona, a uz suborce počast poginulim pripadnicima HOS-a odali su članovi obitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, HSP-a, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

„Mi smo prisutni na svim ovakvim događanjima jer želimo odati počast svima koji su branili Vinkovce i Hrvatske. U ne tako davnoj povijesti naš grad je bio na braniku domovine i branitelji koji su branili Vinkovce branili su i Hrvatsku. Ovdje se stvarala naša domovina i svi oni koji su sudjelovali u tome zaslužuju naše poštovanje, a pogotovo oni koji su dali ono najvrijednije, svoje živote”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako je zbog toga bilo važno održati današnju komemoraciju bez obzira na aktualnu epidemiju, pa makar i skromnije u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 branitelja od kojih je 38 poginulo, a 298 ih je ranjeno.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto:HINA/ ua

Izvorni autor: narod.hr/novosti.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.