Danas je proradila aplikacija preko koje se svatko može prijaviti za cijepljenje, ide brzo

23.02.2021. 20:23:00

Na web adresi www.cijepise.zdravlje.hr unosi se tek nekoliko podataka - OIB ili matični broj osiguranika, e-mail adresa, mjesto gdje se želite cijepiti, nakon čega na e-mail stiže potvrda o zaprimljenoj prijavi

Isprobali smo upravo pokrenutu aplikaciju cijepise.zdravlje.hr preko koje se svatko može prijaviti za cijepljenje protiv COVIDA-19, i nakon unošenja samo nekoliko podataka dobili potvrdu da je prijava bila uspješna. 

"Vaša prijava je zaprimljena pod brojem... O terminu i adresi cijepljenja ćemo vas naknadno obavijestiti na način koji ste odabrali prilikom prijave (SMS/Poziv/E-mail)", glasila je obavijest nakon kratke prijave koja uzima tek par minuta vremena. 

Na portalu se zainteresiranima za cijepljenje pojašnjava zašto je ono dobro, tko se treba cijepiti, i kako se za cijepljenje prijavljuje.

"Cijepljenje štiti vas, kao i osobe s kojima živite i s kojima dolazite u kontakt. Za sva cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj, klinička istraživanja su dokazala da su koristi daleko veće od bilo kojih nuspojava ili mogućih rizika. Sigurnost svih cjepiva intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, tako i kroz različite studije te sustave prijavljivanja nuspojava. Nuspojave na cjepiva protiv COVID-19 su uglavnom blage i prolazne. U slučaju nuspojava javite se svom liječniku obiteljske medicine. Cijepljenje se kod većine cjepiva provodi s dvije doze, a osobe koje su se već cijepile protiv COVID-19 te su primile obje doze cjepiva protiv COVID-19, ne mogu se ponovno cijepiti", kaže informacija.

Kao odgovor tko se treba cijepiti navode da je za suzbijanje pandemije ključno da se cijepi velika većina građana. Cjepivo je dobrovoljno i besplatno za sve.

Velika većina odraslih građana može se cijepiti, rijetki oni koji to nikad neće smjeti

"Cjepiva protiv COVID-19 nisu namijenjena djeci mlađoj od 16 ili 18 godina, a granična dob ovisi o vrsti cjepiva. Posebno se preporučuje cijepljenje osobama starije životne te osobama s kroničnim bolestima koje predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. To su osobe s respiratornim, kardiovaskularnim te malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom i imunodeficijencijama. Cijepljenje se posebno preporučuje djelatnicima u zdravstvu i djelatnicima pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi. Velika većina odraslih građanki i građana može se cijepiti, a trajne kontraindikacije za cijepljenje su izrazito rijetke. Zdravstvena stanja zbog kojih cijepljenje treba odgoditi, ili zbog kojih se netko trajno ne može cijepiti, utvrđuje liječnik prilikom cijepljenja (povišena tjelesna temperatura, akutna bolest, poznata preosjetljivost na sastojke cjepiva i teže reakcije pri prethodnoj dozi cjepiva). Osobama koje su pozitivne na COVID-19 preporučuje se cijepiti prvom ili docijepiti drugom dozom cjepiva najmanje jedan mjesec nakon bolesti", navedeno je. 

Tko se ne može prijaviti preko aplikacije, treba nazvati 0800 0011, operateri će to učiniti umjesto njih

Osobe koje su se prijavile za cijepljenje liječniku obiteljske medicine, ne trebaju se ponovno prijavljivati putem ovog portala. Osobe u dobi od 65 godina i starije prijavom na cijepljenje putem ovog portala ili putem izabranog liječnika obiteljske medicine ostvarit će prednost u dodjeli termina za cijepljenje u odnosu na osobe mlađe životne dobi, navodi se također. Osobe mlađe od 65 godina s kroničnim bolestima koje predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 (osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom, imunodeficijencijama) prioritetno će dobiti termin za cijepljenje prijavom na cijepljenje putem izabranog liječnika obiteljske medicine. Organizirana cijepljenja u kolektivima (zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, ostali kolektivi) ne prijavljuju se putem ovog portala nego se cijepljenje organizira s nadležnim zavodom za javno zdravstvo.

Građane koji se iz različitih razloga ne mogu sami prijaviti putem ovog portala ili kod liječnika obiteljske medicine, moli se da nazovu 0800 0011. Operateri u pozivnom centru će umjesto njih na portalu ispuniti prijavu.

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr

Izvorni autor: Bojana Mrvoš Pavić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.