Danas odluka o sudbini Pupovca: U Saboru će biti burno, evo kada kreće rasprava

20.06.2024. 11:18:00

Nastavlja se sjednica Hrvatskog sabora, zastupnici će raspravljati o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa te u okviru točke o izborima i imenovanjima, o izboru predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.  O izboru predsjednika, potpredsjednice i članova spomenutog Odbora u četvrtak će se očitovati i Odbor za izbor i imenovanja. Da bi Milorad Pupovac mogao biti izglasan za predsjednika toga Odbora, ako bude kandidat Kluba nacionalnih manjina, prošli je tjedan najavio premijer Andrej Plenković.

“Tradicija je da uvijek Klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik tog odbora. Mi ćemo, kao HDZ poštovati tu tradiciju, i drugi su se partneri s time složili. Domovinski pokret će vidjeti tko će biti kandidat, pa će sukladno tome glasati. To je na njima, ali koalicije će normalno funkcionirati”, naglasio je premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka nove parlamentarne većine.

Prvo je na redu Izvješće o učincima provedbe zakona o obnovi, a zatim će se raspravljati o izboru, imenovanju i razrješenjima pa bi točka o Pupovcu na red mogla doći i poslijepodne.

Rasprava pa glasovanje u petak

O tom izboru, te drugim točkama, Sabor će glasovati u petak. U Izvješću o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa, ističe se da je u prošloj godini značajno ubrzana obnova područja pogođenih zagrebačkim i petrinjskim potresom.

Tijekom 2023. obnovljeno je ukupno 10.574 privatnih kuća i zgrada. Izgrađeno je 207 kuća i 12 višestambenih zgrada. Završeno je 114 konstrukcijskih te 10.084 nekonstrukcijskih obnova. Za nekonstrukcijsku obnovu lani je isplaćeno oko 16, 5 milijuna eura, a za konstrukcijsku gotovo sto milijuna eura, petina više u odnosu na iznos isplaćen u 2022. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: KAportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.