Danas sunčano, no hladno: Evo kakvo nas vrijeme čeka za vikend

19.03.2021. 08:24:00

“Posljednji dani kalendarskog završetka zime i prvi proljetni bit će neobičajeno hladni za ovo doba godine pa će osjet ugode nerijetko biti u kategoriji vrlo hladno.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U petak stabilnije i sunčanije, ali posvuda ne i suho

“U petak na istoku zemlje više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje neće biti posve stabilno pa je mjestimice moguća slaba kiša, a osobito u noći i ujutro i susnježica ili snijeg. Uz ponegdje umjeren sjeverozapadni vjetar dnevna će temperatura porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C.

Podjednako će biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro vjerojatno biti malo hladnije nego u četvrtak s najnižom temperaturom od -3 do -1 °C, uz mraz. Pritom dosta sunca, no uz promjenjivu naoblaku je većinom od sredine dana ponegdje moguća kratkotrajna prolazna kiša. Puhat će mjestimice umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnog će vjetra biti i u gorju, a na sjevernom Jadranu bura, slaba i umjerena, u prvom dijelu dana na udare mjestimice jaka, potom popodne ponegdje sjeverozapadnjak. Na obali i otocima uglavnom sunčano, a u Lici i Gorskom kotaru promjenjivo oblačno. Mjestimice je moguć poneki pljusak kiše ili snijega, vjerojatnije u gorju, no nije isključen i rijetko na obali. Temperatura zraka podjednaka kao u četvrtak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, uz naoblačenje prema kraju dana. Uz umjeren razvoj oblaka sredinom dana i popodne nije isključen poneki lokalni pljusak, uglavnom u Zagori. Nakon jutarnje bure, mjestimice moguće jake, sredinom dana i poslijepodne okrenut će na zapadni i jugozapadni, na otvorenome sjeverozapadni vjetar. Temperatura danju između 9 i 13 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, tijekom poslijepodneva uz postupan porast naoblake. Puhat će bura, mjestimice moguće i jugo, a u drugom dijelu dana sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura između 11 i 14 °C.”

Do ponedjeljka još hladnije i vjetrovitije

“Tijekom sljedeća tri dana na kopnu većinom oblačno, povremeno uz kišu pa i susnježicu i snijeg, glavninom u subotu te u prvom dijelu nedjelje. Uz to vjetrovito – puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Zadržat će se razmjerno hladno.

Vjetrovito i na Jadranu, gdje će osjet hladnoće zbog jake i olujne bure biti još izraženiji nego na kopnu. Mjestimična kiša u subotu, na jugu i u nedjelju. Sunčanije se predviđa na sjevernom Jadranu.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/Tomislav Pavlek/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.