Deset europskih zemalja primit će maloljetnike iz zloglasnog kampa, među njima je i Hrvatska

11.09.2020. 15:53:00

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je da se deset europskih zemalja obvezalo na plan relokacije 400 maloljetnika bez pratnje koji su ostali bez skloništa nakon što je grčki izbjeglički kamp Moria na Lezbosu izgorio do temelja. 

Pregovori su u tijeku s još nekoliko zemalja, rekao je novinarima Seehofer. 

Njemačka i Francuska preuzet će između 100 i 150 djece svaka. Točna brojka bit će poznata kad završe pregovori sa svim zemljama koje su pristale prihvatiti maloljetnike bez pratnje, dodao je. 

Njemačka vlada razgovarat će s njemačkim humanitarnim organizacijama o načinu pružanja pomoći. 

"Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to", rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom službenog posjeta Njemačkoj.

Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta boravka, bio je dom za više od 12 tisuća migranata, četiri puta više nego što mu to kapaciteti dopuštaju.

Veliki požar u srijedu pretvorio je ogromni kompleks u masu rastopljenog metala i izgorjelih šatora, a tisuće migranata već treći dan zaredom borave na otvorenom.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Angelos Tzortzinis/AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.