Detalji nabave MORH-a za 2021.: Hangar za Blackhawk helikoptere, milijuni za Patriju, 700 jurišnih pušaka...

09.03.2021. 19:14:00

Ovogodišnja ulaganja su za 400 milijuna kuna manja negoli prošle godine

Ministarstvo obrane ove će godine potrošiti 1,6 milijardi kuna na nabavu naoružanja, opreme, odjeće te za prilagodbu infrastrukture. Ukupno je riječ o 865 predmeta nabave, stoji u ovogodišnjem MORH-ovu Planu nabave koji je danas predstavio ministar obrane Mario Banožić. On je istaknuo da "to nije trošak, nego ulaganje u sigurnost države i njezinih stanovnika. Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima".

On je posebno istaknuo činjenicu da Ministarstvo obrane ni ove godine nema niti jednu nabavu kvalificiranu stupnjem tajnosti i da će se sva nabava odvijati javno i transparentno. Ovogodišnja ulaganja su za 400 milijuna kuna manja negoli prošle godine, no smanjenje je razumljivo s obzirom na pandemiju koronavirusa i potrese.

image
Mario Banožić
 Bruno Konjevic/Cropix

Najveće pojedinačno ulaganje je ono u gradnju novog hangara na letjelištu Lučko u visini 50 milijuna kuna. Riječ je o novom hangaru u koji bi sljedeće godine trebala biti smještena četiri nova helikoptera Blackhawk. Nadalje, 31 milijun kuna će se uložiti u gradnju kompleksa za delaboraciju streljiva na Slunju.

U kategoriji nabave novog naoružanja pojedinačno će se najviše izdvojiti za projekt oklopnog vozila Patria - oko 38,4 milijuna kuna. Kupit će se simulator za obuku sustavom DUOS na Patriji za 19,89 milijuna kuna te još jedna DUOS stanica od tvrtke Elbit za 15 milijuna kuna. Tako će Hrvatska vojska u konačnici imati devet vozila naoružanih topom od 30 mm. Također, vozilo će se za 3,4 milijuna kuna modificirati granatama od 40 milimetara.

 

Za 6,2 milijuna kuna kupit će se 700 jurišnih pušaka, 100 pištolja te 40 snajperskih pušaka. U planu nabave za ovu godinu je i nabava nove puškostrojnice. Riječ je o novom projektu, a nabavljala bi se puškostrojnica u NATO-ovim kalibrima 5,56x45 mm i 7,62x 51 mm. U sljedećih sedam godina planira se kupiti ukupno 696 puškostrojnica u tim kalibrima i za to će biti izdvojeno 61,5 milijuna kuna.

Vojska planira već ove godine u postrojbe uvesti dio novih puškostrojnica, no zasad nije poznato od kojeg proizvođača. Jedan od kandidata je i domaća tvrtka HS Produkt koja će s najpoznatijim svjetskim proizvođačem tog oružja, FN Herstalom, MORH-u na javnom natječaju ponuditi to sredstvo. Direktor tvrtke HS Produkt poručio je kako s obzirom na potrebne količine, njima neće biti problem isporučiti traženi broj puškostrojnica u ovoj godini. Za razne vrste streljiva ove godine će se izdvojiti nešto manje od 9,5 milijuna kuna. U sklopu te nabave kupit će se i određena količina streljiva za panzer haubice. Osim toga, u planu je nabava borbene prikrivne te svečane i službene odore, obuće i odjeće, donjeg rublja, vojničkih kombinezona te transportnih torbi za oko 50 milijuna kuna.

image
Robert Hranj, Mario Banožić
 Bruno Konjevic/Cropix

U ovogodišnjem planu nabave nema izdvajanja za novi borbeni avion, no ministar Banožić uvjeren je da će se ugovor s odabranim ponuditeljem potpisati ove godine. - Odluka o odabranom ponuditelju bit će donesena za nekoliko tjedana. Ratno zrakoplovstvo ne smije ostati bez te sposobnosti - poručio je Banožić.

Jučer je ministar obrane potpisao i 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme s hrvatskim proizvođačima u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ o ugovorima za nabavu obuće, naoružanja, opreme usluga remonta, prehranu i osiguranje. - Ovim ugovorima znatno pridonosimo snaženju domaćeg gospodarstva i razvoju hrvatskih tvrtki - istaknuo je tim povodom ministar obrane.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Izvorni autor: Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.