Detalji posjeta američkog nosača aviona Splitu: Bit će u Hrvatskoj pet dana, posjetit će ga i Plenković

11.02.2022. 08:46:00

Nosač aviona usidrit će se na pet dana između Brača i Splita jer po svojim gabaritima ne može uploviti u splitsku luku.

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman i norveška fregata Fridtjof Nansen u petak dolaze u Hrvatsku i usidrit će se ispred Splita, objavilo je američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj. Tvrde da je riječ o "rutinskom posjetu" koji jača obrambena partnerstva između SAD-a i ključnih saveznika i partnera diljem svijeta te omogućava mornarima da iskuse druge kulture i predahnu od zahtjevnog posla.

USS Harry S. Truman i norveška fregata do Splita dolaze nakon velike vojne vježbe "Neptune Strike 22" koja se do 4. veljače održavala u Jadranskom moru, a dio vježbe održan je u području oko Palagruže. Najavljujući Trumanov posjet Splitu, viceadmiral Curt Renshaw, zapovjednik skupine 8, čiji je Truman glavni brod, kazao je: "Nedavno smo sudjelovali u vojnoj vježbi Neptune Strike 22 s Hrvatskom, našom saveznicom iz NATO-a, i veselimo se što ćemo provesti neko vrijeme na obali s našim domaćinima".

 

 

To je prva informacija da je i HV sudjelovao u vježbi koja je trebala pokazati snagu i zajedništvo SAD-a i NATO-a u svjetlu ukrajinske krize. Truman je bio na čelu borbene skupine koja je sudjelovala u toj obuci za protupodmorničko ratovanje i napade dalekog dometa. Zapovjednik nosača, kapetan Gavin Duff rekao je najavljujući posjet Splitu da će to biti "još jedna jedinstvena prilika da mornari budu nagrađeni izlaskom, a u isto vrijeme će dokazati našu posvećenost američkim partnerima i saveznicima na Jadranu". 

Truman je s oko 5000 vojnika iz svoje luke u Norfolku prema Mediteranu isplovio 1. prosinca prošle godine, a nakon Splita ga očekuju nove vježbe u Mediteranu s francuskim i talijanskim vojnim pomorskim snagama.

Nosač aviona usidrit će se na pet dana između Brača i Splita, kao i prije sedam godina kada je bio u posjetu Hrvatskoj, jer po svojim gabaritima ne može uploviti u splitsku luku. Prema neslužbenim informacijama, nosač aviona trebali bi posjetiti i premijer Andrej Plenković te ministar obrane Mario Banožić.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.