Deur: Nemam nikakve veze s inicijativom da Dan antifašističke borbe postane spomendan, Đakić je to stavio na glasanje

07.11.2019. 18:46:00

Savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za branitelje Ante Deur rekao je u četvrtak kako on kao član saborskog Odbora za ratne veterane nije predložio da se Dan antifašističke borbe više ne obilježava kao blagdan.

Nakon što je saborski Odbor za ratne veterane predložio amandman na Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, po kojemu bi se Dan Hrvatskoga sabora 8. listopada, umjesto kao spomendan, slavio kao blagdan, a Dan antifašističke borbe 22. lipnja 'postao' spomendan, u medijima se pojavila informacija da je predsjednik tog odbora Josip Đakić rekao da je takav amandman predložio savjetnik predsjednice RH za branitelje.

"Ne, nije ni u kom slučaju, nije mi to palo na pamet, niti znam uopće je li to netko spomenuo na Odboru za veterane", odgovorio je Deur na pitanje je li to njegov prijedlog, ističući kako ne zna što je potaknulo Đakića da ga označi kao predlagatelja ukidanja Dana antifašističke borbe kao praznika.

Rekao je kako je tom odboru dao inicijativu da 8. listopada ne postane spomendan, nego da ostane praznik te da se 18. studenoga obilježava i kao dan sjećanja na cjelokupnu agresiju Srbije na Hrvatsku i njezin narod.

Objasnio je kako je ta njegova inicijativa kao amandman ušla s još nekim inicijativama.

"Je li to povod, ne znam", rekao je Deur i dodao da i saborski zastupnici koji su glasali o tom amandmanu o tome mogu govoriti.

Na pitanje novinara zašto Đakić ne govori istinu, Deur je odgovorio kako ne zna te da to trebaju pitati Đakića.

Odgovarajući na pitanje je li ga Đakićeva izjava da je on predložio ukidanje praznika Dana antifašističke borbe uvrijedila, Deur je rekao kako nije uvrijeđen te da je Đakić simpatičan čovjek. Na ponovljeno pitanje, Deur je pak ustvrdio da ga je to sigurno, kao čovjeka, uvrijedilo.

"Svakoga normalnog čovjeka bi uvrijedilo nešto što iziđe u javnost, a osobito kad to nema veze s mojim stavom i onim što sam izrekao", izjavio je Deur.

Smatra i da bi se Đakić kao predsjednik Odbora za veterane trebao ponašati u skladu s time te kako bi trebao stajati iza svoje izgovorene riječi. 

Premijer Andrej Plenković poručio je Đakiću, da neće dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a jer je 22. lipnja u popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman.

"Ja njemu šaljem poruku kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: Ja to neću dozvoliti", poručio je premijer Đakiću. Na upit hoće li biti sankcija, Plenković je kazao da je sutra sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći da je "dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti".

Izvor: mo/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.