Devet tisuća migranata čeka na granici s BiH

07.06.2020. 10:37:00

U prihvatnim centrima koji su puni u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata, a o onima kojih je sve više na ulici niko ne brine. Istovremeno posljednjih 10 dana povećava se pritisak na državnu granicu migranata iz pravca Srbije gdje ih je prema raspoloživim podacima blizu 9.000.

Najveći broj migranata granicu pokušava ili prelazi na Drini na području Zvornika, javlja N1.

Hladna Drina nekoliko mjeseci nije služila za prelazak migranata iz Srbije, nisu se mogli kretati, u prihvatnim centrima čuvala ih je vojska. S popuštanjem mjera dio od 9.000, koliko ih se nalazi u susjedstvu, skoncentirao se na Loznicu i Banju Koviljaču.

“Popuštanjem mjera vidimo da se migranti ponovno kreću. U posljednjih 10 dana smo evidentirali oko 450 novopridošlih”, rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Istočnu granicu BiH, u dužini od 600 kilometara sa Srbijom i Crnom Gorom, migranti ilegalno prelaze kopnom na području Trebinja, Bileće, Višegrada, te rijekama Savom i Drinom na području Bijeljine, a posebno Zvornika.

Drina je njihov najčešći izbor jer je nekada u nekim dijelovima moguće prijeći pješice, no Drina je opasna kada joj poraste vodostaj.

U mjestu Šepak – Debela Međa prije nekoliko dana je otkriveno beživotno tijelo muškarca – afroazijskog porijekla, koje je prevezeno zbog obdukcije u Bijeljinu.

Nalaz je najčešće smrt nastupila utapanjem. Beživotno tijelo otkrili su službenici GPBiH i MUP-a Republike Srpske, ovo je prvi utopljenik u ovoj godini, no strahuje se da će tragični ishodi biti češći s povećanim brojem migranata.

“Tri, četiri grupe su prešle jučer oko 11 sati kad sam krenuo na Drinu. E sad ovi ispred trgovine kažu kako idu masovno, ima ih i uz potoke i kroz šumu i svuda”, rekao je ribar za N1.

“Tijekom proteklih pet mjeseci nije bilo evidentiranih kaznenih djela niti narušavanja javnog reda i mira od strane ilegalnih migranata na području Policijske Uprave Zvornik”, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave Zvornik MUP-a Republike Srpske Miljan Bobar.

Migranti čekaju noć da bi se s pogodnih mjesta za prelazak iz Srbije prebacili na riječne otoke odakle pokušavaju doći na tlo Bosne i Hercegovine. U toj namjeri ih sprečavaju pripadnici Jedinice Granične policije Zvornik uz podršku nešto službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske.

“Sada nakon korone djecu ne zatičemo, a najčešća državljanstva migranata su Pakistan, Avganistan, Bangladeš, Maroko. Izbjeglica nema iz Sirije i inače iz ratnih područja”, rekao je policijski službenik Jedinice granične policije Zvornik Azur Šljivić.

U nadzoru policajci otkrivaju migranta iz Pakistana. Doznaju kako je rijeku prešao čamcem za što je platio 50 eura. Osumnjičenog za prijevoz migranta vide s obale na otoku, no čim je vidio policiju uputio se prema Srbiji, a kolegama iz susjedstva je javljeno njegovo kretanje. Naredni korak je obići otoke.

Migranti su se sklonili zbog visokog vodostaja i čekaju noć. Posao policijskih službenika je spriječiti njihov prelazak, ali i brinuti za njihovu sigurnost.

“Kada su krenule te migracije mi smo se suosjećali s njima, donosili im odjeću jer se u pokušaju prelaska događalo da su promrznuli. Međutim sada je nagla ekspanzija i sve je veći broj, imaju noževe, nose i eksplozivna sredstva i sve je teže. Često razmišljaš o tome vidi li netko ovo, hoće li nekada netko reći hvala za ovo što mi radimo”, kaže policijski službenik JGP Zvornik GPBIH Nebojša Isić.

Obzirom na humanitarnu i sigurnosnu krizu koja nastaje ulaskom migranata ostaje pitanje kako je moguće da BiH nije našla kvalitetnijih i konkretnijih rješenje za bolju zaštitu istočne granice. Veći broj službenika, kvalitetnija oprema, podrška vojske, doprinijeli bi manjim prelascima.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.