Djelatnici Klinike za tumore prijavili Zadravec zbog mobinga: ‘Potpuno smo apsorbirani strahom’

10.05.2021. 16:05:00

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec u središtu je novog skandala. Djelatnici onkološke radiologije Klinike za tumore, njih 17, podnijelo je prijavu za mobing protiv nje.

Prijavu sa žalbom da ih Zadravec mobingira poslali su ravnatelju KBC-a Sestre milosrdnice Mariju Zovaku i Davoru Vagiću, predsjedniku Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada.

U prijavi protiv Zadravec djelatnici su naveli kako je Odjel sustavno zanemarivan, a osoblje pod pritiskom i strahom.

“Njezina reakcija na spontani kratki prosvjed je bila gnjevna, optužila nas je da napuštamo pacijente, a danas ujutro je ispitivala tko je bio na prosvjedu, od koga smo primili obavijest i tražila to u pisanom obliku. Imamo osjećaj sveprisutne kontrole i prisluškivanja njoj bliskih osoba i osjećamo se potpuno apsorbirani tim strahom i neizvjesnošću. Ovo je naš vapaj za zaštitu i pomoć od nadležnih institucija.”, navedeno je uprijavi koju je potpisalo 16 zaposlenika.

“Ton kojim nam se obraća Predstojnica je zastrašujući, kaotičan i prijeteći u smislu da smo svi neznalice, trebamo edukaciju, ništa ne radimo i stvarno se bojimo za svoja radna mjesta i svoju budućnost.

Ne možemo raditi na takav način i u takvom strahu.

Imamo osjećaj sveprisutne kontrole i prisluškivanja njoj bliskih osoba i osjećamo se potpuno apsorbirani tim strahom i neizvjesnošću.”, naveli su.

Kako Jutarnji list doznaje tijekom tjedna sastat će se Povjerenstvo za unutarnji nadzor, a prijave za mobing će proučiti pravnica iz bolnice koja je zadužena za taj dio prijava.

U petak je ispred Klinike održan i prosvjed protiv Zadravec koja se taj dan sukobila s jednom od liječnica

Riječ je o temi koja već tjednima puni medijski prostor, a koja je kulminirala prošlog tjedna kada je pred Kliniku za tumore izašao veći broj zaposlenika koji su izašli pružiti potporu radiologinji dr. Karolini Bolanči Čulo, koja je tog jutra imala verbalni okršaj sa prof. Zadravec.

Nakon prosvjeda, pred bolnicu je izašla i Zadravec koja je kazala da je riječ o orkestriranom napadu jer je otkrila korupciju i krađu, za koju je prozvala dvojicu liječnika dr. Vladimira Kalouseka i supruga liječnice Bolanče Čulo, koji također radi u Vinogradskoj. Također, kazala je kako ima dokumentaciju na preko 400 stranica koju je proslijedila nadležnim tijelima.

Inače, najkasnije za deset dana mora biti raspisan natječaj za ravnatelja KBC Sestre milosrdnice za koji je Zadravec najavila da će se prijaviti.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) potom je prozvala predstojnicu Klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijanu Zadravec zbog rukovođenja Klinikom. Pitaju se “koji je razlog (i način) da dr. Zadravec drži u šaci jednu kliniku, jedan klinički bolnički centar, njegovu upravu i Upravno vijeće, jednog ministra zdravstva i na koncu jednu vladu koja postavlja Upravno vijeće”.

Zadravec je demantirala navode i ostala pri tome kako je upozorila na slučaj korupcije.

“Ukazujem na nepravilnosti koje zamjećujem u svojem radu kao predstojnica i kao prije, zamjenica ravnatelja. Prema tome, neću se pomiriti s činjenicom da se u javnom zdravstvenom sustavu događaju takve stvari da se krade novac poreznih obveznika i da se sve pušta da ide svojim tokom i da se prikazuju financijski gubici, a zapravo se iza toga velikim dijelom krije, ne liječenje bolesnika nego otuđivanje novaca, nas poreznih obveznika.”, navela je, a govorila je i o Plenkoviću:

“Premijer Plenković i ja smo stranački kolege. Mi smo poznanici. Zadnji put sam ga srela na jednom stranačkom okupljanju prošlo ljeto u Varaždinu. Mi se ne čujemo i ne komuniciramo.”

Zadravec, Zovak, Beroš

Podsjetimo, ljetos je procurila snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice, Dijane Zadravec. Tema razgovora bio je natječaj za ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. U snimci razgovora čuje se kako Zadravec ministru Berošu govori da je taj natječaj koruptivan jer pogoduje jednom kandidatu (Mario Zovak) i da Beroš treba nešto učiniti povodom toga jer će inače “imati skandal pred izbore”. Beroš joj je odgovorio da je “vrh stranke poslao jasnu poruku”, a u razgovoru se spominje i Andrej (Plenković).

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.