DODIK I VUČIĆ DOBILI SVOJE, STIGAO IM ODGOVOR KOJEM SE NISU NADALI! ‘Bošnjaci više neće biti nespremni kako je to bio slučaj 1992.’ Stigao mu ekspresan odgovor

24.04.2023. 20:00:00

Čelnici ključnih ministarstava zaduženih za sigurnost u BiH razmijenili su oštre riječi i prijetnje pojačavajući tako napetosti izazvane svađama srpskih i bošnjačkih političara zbog spora oko statusa državne imovine, ali i najava da bi se Republika Srpska zbog toga mogla odlučiti na odcjepljenje od BiH, doznaje 7dnevno.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara oštro je reagirao na zapaljive poruke koje su u nedjelju uputili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i RS Milorad Dodik. Njih su dvojica komemoraciju žrtvama ustaškog logora Jasenovac, koja je održana u Donjoj Gradini, iskoristili kako bi poslali poruke da je “Srbima dozlogrdilo” odnosno da će se RS i Srbija ujediniti u jednu državu jer je to njihovo pravo.

Federalni ministar unutarnjih poslova je nakon toga objavio izjavu u kojoj je upozorio kako su sigurnosne snage u BiH, uz potporu međunarodne zajednice, spremne odgovoriti na svako narušavanje ustavno-pravnog poretka države, a Dodiku je poručio kako mora biti svjestan kako se nitko neće libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ukoliko on krene putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat.

“Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije županijskih ministarstava unutarnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, izjavio je Čampara koji je član Naroda i pravde (NiP), stranke-članice vladajuće koalicije.

Zaključio je porukom srbijanskom predsjedniku Vučiću kako mora znati da Bošnjaci više neće biti nespremni kako je to bio slučaj 1992.

Čampari je na to u ponedjeljak odgovorio aktualni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ujedno čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS), Dodikovog partnera te također članice vladajuće koalicije na državnoj razini.

Nešić je izjavio kako će pokušaj mobiliziranja državnih policijskih agencija biti spriječen jer to neće dopustiti Srbi koji su u njima zaposleni, a njih je tamo trećina.

“Čampara se ništa ne pita i tako će i ostati”, izjavio je Nešić.

Sigurnosni aparat u BiH je visoko decentraliziran, a u zemlji sada djeluje čak 16 različitih policijskih agencija. Centraliziran je i monoetnički MUP Republike Srpske kojega u cijelosti nadzire Dodik i po čijem je nalogu dio enitetske policije ranije pretvoren u teško naoružane paravojne postrojbe.

Sva ostala ministarstva koja su u Federaciji BiH, njenih deset županija, distriktu Brčko te SIPA, Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija kao i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ustrojene na etničkim kvotama ovisno o sastavu stanovništva u određenim dijelovima zemlje odnosno na paritetu.

Na etničkom paritetu su ustrojene i oružane snage BiH, čiju okosnicu čine tri pješačke pukovnije koje slijede tradiciju nekadašnjeg HVO-a odnosno Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/7dnevno/N.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.