Dodik najavio udruživanje s Vučićem, Putinom i Orbanom: ‘Idem svojim putem uz prijatelje’

03.04.2024. 15:48:00

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i njegovi najbliži suradnici, među kojima je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović već su neke vrijeme pod sankcijama američkog Ministarstva financija, a sad će im i banke u BiH zatvarati račune kako bi izbjegle prenošenje sankcija na njih.

Dodik i njegovi suradnicu ne mogu primati plaće ni dizati kredite jer su im računi blokirani, a zatvaranje račune prijeti i tvrtkama koje su SAD odredile kao “izvor financijske moći čelnika bosanskih Srba”.

Dodik je u srijedu izjavio da se ponosi time što je pod američkih sankcijama i da svoj daljnji politički put planira “uz prijatelje”. Objasnio je da se radi o predsjednicima Srbije, Aleksandru Vučiću i Rusije, Vladimiru Putinu te mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Dodikov prijatelj umro, firma ostala pod sankcijama

Među sankcioniranim tvrtkama je i “Integral inženjering” iz Laktaša, koja je do njegove smrti prošle godine bila u vlasništvu Dodikovog prijatelja Slobodana Stankovića. Tvrtka je ostala blokirana i nakon Stankovićeve smrti. Tvrtka ima 17 registriranih računa, od kojih su im banke zatvorile već njih 15, a očekuju da će im uskoro zatvoriti i preostala dva računa.

Iako je zbog sankcija teoretski ostao bez novca, Dodik je pred novinarima rekao da ga je “baš briga za američke sankcije” i da mu one neće odrediti politički put. “Mi imamo druge prijatelje”, izjavio je i nabrojao trojicu već spomenutih moćnika i naglasio suradnju sa Srbijom i Mađarskom.

“Mađarska, Republika Srpska i Srbija udružit će se u neku vrstu ekonomske unije”, najavio je Dodik. Ponovno je zaprijetio da će RS uskoro donijeti svoj izborni zakon po kojem će provoditi izbore ako ne bude ukinuta odluka o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. “Mi ćemo donijeti taj zakon i po njemu ćemo provoditi izbore u RS. Baš nas briga ako ih Zapad ne prizna. Priznat ćemo ih mi”, izjavio je Dodik.

Foto: Instagram
Sastanak s patrijarhom

Pred Uskrs Dodik je održao sastanak s Vučićem i pravoslavnim patrijarhom Porfirijem. Vučić je taj sastanak okarakterizirao kao jedan od značajnijih. Iako nova vlada Srbije još nije formirana, vlada RS-a pripremit će deklaraciju i druge pravne akte koje će podnijeti na usvajanje skupštinama RS-a i Srbije. Pojedini mediji u Srbiji smatraju da se to primarno odnosi na Kosovo, čiju neovisnost u Srbiji nastoje ignorirati. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: B.D./Foto: PDN/fotomontaža

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.