Dodik: Republika Srpska sigurno odlazi iz BiH

25.10.2022. 20:45:00

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik okupio je danas u Banjoj Luci tisuće svojih pristalica, koje je pozvao na skup potpore, s kojeg je poručio da će se Republika Srpska sigurno osamostaliti.

Na Dodikov poziv njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizirao je dolazak brojnih stranačkih aktivista na središnji banjolučki gradski trg kao odgovor na slična okupljanja koja su ranije organizirale oporbene političke stranke.

Glavni povod tim okupljanjima je spor o tome tko je pobijedio u glasanju za predsjednika RS-a na izborima 2. listopada. Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) proglasilo je preliminarne rezultate za sve druge razine vlasti, no glasovi za predsjednika RS-a zbog brojnih opaženih neregularnosti još se broje i očekuje se kako će to biti okončano do četvrtka.

"Ići ćemo sigurno, jednog dana odnijet ćemo 49 posto teritorija BiH"

Dodik uporno tvrdi kako je na tim izborima on uvjerljivo pobijedio uz razliku od najmanje 30 tisuća glasova, no iz oporbe tvrde da je njihova kandidatkinja Jelena Trivić pokradena.

Dodik je svoje pristalice ranije pozvao da dođu u Banju Luku kako bi, uz ostalo, pokazali da su sljednici Milana Tepića, koji je 1991. godine u Bjelovaru ubio sebe i deset hrvatskih branitelja kada je digao u zrak skladište streljiva bivše JNA. 

Dodikovo okupljanje neodoljivo je podsjećalo na "mitinge istine", koje je potkraj 80-ih godina uoči raspada bivše Jugoslavije organizirao Slobodan Milošević nastojeći učvrstiti svoju vlast.

U govoru pred svojim pristalicama, koji su na skup donijeli prepoznatljivo nacionalističko znakovlje i transparente s porukama potpore njemu, Dodik je danas ponovio tvrdnje da je sigurni izborni pobjednik i da ultimativno traži vraćanje svih ovlasti koje su ranije s entiteta prenesene na državnu razinu ili će RS krenuti putem odcjepljenja od BiH.

"Ići ćemo sigurno, ali jednog dana odnijet ćemo 49 posto teritorija BiH. A kada ćemo otići... Ja vjerujem u ideal samostalne i nezavisne RS", kazao je Dodik ustvrdivši da se u ostvarenju tog plana može osloniti na sve veći broj prijatelja u svijetu.

Potporu Dodiku dao i Emir Kusturica

Pritom se nije ustručavao ni uputiti psovke svima onima koji za RS kažu da je bosanskohercegovački entitet.

Potporu Dodiku, uz njegove političke suradnike, dao je i redatelj Emir Kusturica, koji je s govornice masi kazao da mu provjeravanje glasova s birališta nalikuje na državni udar.

"Treba spriječiti ono što je od 90-ih godina tutnjalo Europom" pa sada "valja braniti sve ono što brani Dodik i njegova ekipa", rekao je Kusturica.

Izvor: hina/Foto:Pixell

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.