Dodik zatražio deportaciju Schmidta, osporava i njegove odluke

08.06.2022. 20:50:00

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik zatražio je u srijedu da se aktualnog visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta deportira kao stranca jer on ruši ustavni poredak zemlje, a takav su prijedlog odbacili njegovi kolege u državnom vrhu Šefik Džaferović i Željko Komšić.

“Ja sam smatrao da Predsjedništvo treba potvrditi kako BiH nema visokog predstavnika jer on nije imenovan rezolucijom Vijeća sigurnosti, a sve njegove radnje su ništavne, primjereno je i da se uklone iz BiH po proceduri predviđenoj za strance koji narušavaju ustavni poredak u BiH”, rekao je Dodik.

Kazao je da tu njegovu inicijativu nisu prihvatila druga dva člana BiH Predsjedništva.

Srpski član državnog vrha BiH osporava legalnost izbora njemačkog političara za visokog međunarodnog predstavnika u BiH budući ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti BiH što je bila praksa s imenovanjem Schmidtovih prethodnika.

Dodik je dodao da Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH treba zatvoriti te je osporio i jučerašnju odluku kojom je nametnuo financiranje izbora.

Na sjednici Predsjedništva BiH koja jer održana tijekom dana podržao je dokument proračuna institucija BiH u kojemu je i odluka o financiranju izbora.

Nakon što se našao pod optužbama dijela oporbe zbog toga što je podržao i Schmidtovu odluku o izdvajanju novca za izbore, Dodik je sve opovrgnuo navodeći kako je ustvari prihvaćen njegov prijedlog koji se poklapa s iznosom novca od 6,3 milijuna eura za izborni proces.

Okomio se i na Vijeće za provedbu mira u toj zemlji koje nadzire rad OHR-a, a čine ga predstavnici najutjecajnijih zemalja Zapada, zatim Turske i Rusije, čiji pak predstavnik nije sudjelovao u radu dvodnevnog zasjedanja koje je u srijedu okončano u Sarajevu. Dodik je ocijenio da se radi o 'neformalnoj skupini' koja produbljuje krizu u zemlji.

"Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu k stabilnosti u BiH”, rekao je srpski član BiH Predsjedništva.

Na današnjoj sjednici državnog vrha glasovao je i protiv toga da BiH sklopi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom. Pojasnio je kako Republika Srpska ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja, te je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske osporiti odluku druga dva člana Predsjedništva koji su podržali taj sporazum.

Izvor: hina/Foto:FENA/ Almir Razić

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.