Dogodilo se na današnji dan - 20. srpnja 1991. – Ubojstvo trojice policajaca u Daruvaru

20.07.2021. 12:30:00

Na današnji dan 1991. godine, u kasnim večernjim satima u samom središtu Daruvara, u ulici P. Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici  PP Daruvar - Roberta Žilija, Miroslava Polaka i Ivana Rončevića, koji su bili u redovitoj ophodnji. 

Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević  bili su prve braniteljske žrtve grada Daruvara, a ubojstvo trojice policajaca bio je znak da je rat počeo i u ovom kraju.

Te su noći, 20. srpnja 1991., na ulice Daruvara izašle dvije ophodnje iz policijske postaje. U jednoj ophodnji su bila tri policijska službenika srpske nacionalnosti dok su u drugoj ophodnji bili hrvat, te po jedan pripadnik talijanske i češke nacionalne manjine.

 U kritično vrijeme policijska patrola PP Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada Daruvara u vremenu od 22-06 sati kretala se ulicom P. Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se i počinitelj SP, koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili, te jedan hitac u tijelo Ivice Rončevića.

Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu događaja, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav.

Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…


Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.

Izvor: PDN-arhiva/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: