Domazet Lošo: Izjave o Velikoj Srbiji nisu iznenađujuće; Srbi dobro znaju da smo ih '90-ih pobijedili unatoč tome što nismo imali oružje

11.03.2021. 10:26:00

'NA DJELU JE 'MEMORANDUM 2'

Umirovljeni vrhovni zapovjednik snaga NATO-a Philip Breedlove upozorio je da će 2021. biti godina rastućih sukoba između zapada i Rusije za budućnost jugoistočne Europe. "Ovu godinu obilježit će intenziviranje sukoba između zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Europe, no nova američka vlada vratila je fokus SAD-a na to područje nakon više od desetljeća povlačenja", rekao je general američkog zrakoplovstva, javljajući se s Floride za virtualni okrugli stol za hrvatske novinare.

Spomenuti američki general upozorava da Srbija nije odustala od projekta Velike Srbije te da se svakako očekuju napetosti. 

"Moskva će se nastaviti žestoko protiviti napretku BiH prema Europskoj uniji, a Srbija će provoditi svoj takozvani projekt Velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH", predviđa Breedlove, stručnjak za europsku sigurnost.  

Prijeti li doista opasnost zemljama jugoistočne Europe te ustraje li Srbija i dalje na ideji Velike Srbije? Što je "sporno" u Lavrovljevim posjetima Bosni i Heregovini i Srbiji te što je pogrešno u hrvatskoj politici, za portal Direktno komentirao je umirovljeni admiral i geopolitički analitičar Davor Domazet Lošo.

"Izjava američkog generala ni po čemu nije iznenađujuća. Naime, na djelu je 'Memorandum 2' Srpske akademije nauka od 2011. godine u kojem jasno stoji da Srbija mora ostvariti sve one ciljeve koje nije uspjela ostvariti ratom '90-ih godina. Ratom koji su izgubili, a poglavito operacijom Oluja. Kako stoji u tom 'Memorandumu', to će učiniti stvaranjem percepcije građanskog rata. Dakle, Srbi žele stvoriti perecepciju da nisu agresori ni na Hrvatsku niti na Bosnu i Hercegovinu. Na žalost, oni to dobrano uspijevaju, prije svega s hrvatskom unutarnjom politikom koja pristaje na takav scenarij", rekao je umirovljeni admiral Domazet Lošo za portal Direktno te dodao da se s tim ciljem Srbija i naoružava. 

"Bez obzira na sve navedeno, izravna ugroza Hrvatskoj od Srbije ne prijeti. Oni dobro znaju da smo ih pobijedili unatoč tome što su oni '90-ih godina imali oružja, dok mi, s druge strane, nismo imali ništa. Danas svoje ciljeve pokušavaju ostvariti informacijskim ratom, kao što sam već naglasio, uz pomoć hrvatske politike koja im to dopušta od 2000. godine", rekao je naš sugovornik.

"Da se Hrvatska drukčije postavi, Srbija se zasigurno ne bi tako javljala. Naime, mi dajemo značaj beznačajnosti Vučića i srbijanske politike", dodao je.

'Danas prijetnja ne dolazi s istoka...'

S druge pak strane, osvrnuo se na tvrdnju  da će doći do sukoba između Rusije i zapada. 

"Naravno, američki general to gleda iz perspektive Sjedinjenih Država. Međutim treba istaknuti činjenicu da nije Rusija okružila vojnim bazama SAD, nego obrnuto, SAD i NATO svojim bazama okružili su Rusiju.

Danas prijetnja  ne dolazi s istoka, nego sa zapada", upozorio je admiral Domazet Lošo i objasnio zašto.

"To se događa zato što njima stvari ne idu onako kako su to zamišljali te SAD više nema projekciju vojne moći na oceanima i ta sila, poput staroga Rima, gubi svoju moć". 

Američki general Breedlove također je kazao i kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom "političkom hodočašću” ciljao na dvije države koje "Moskvi omogućuju da provodi svoju regionalnu politiku 'razjedini pa vladaj'"– Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Zanimalo nas je zašto je Lavrovljev politički posjet problematiziran te kakvu politiku u ovom slučaju bi trebala voditi Hrvatska.

"Zašto Lavrov ne bi dolazio bilo gdje, ako to čine i drugi američki ili europski državnici? Dakle, mi gledamo stvari jednodimenzionalno. Rusija ima svoju politiku i ona želi obranu jer je okružena američkim i NATO bazama još od pada berlinskoga zida. Normalno je da traži svoje geostrateško pretpolje i politiku i to je našla u Srbiji i u RS-u u BiH. 

Hrvatska ne vidi to da bi i njoj Rusija mogla biti partner. Danas su se stvorila tri tabora: zapadni - koji ide svom kraju, Rusija - koja raste te  Kina s ogromnom gospodarskom moći. Prema tome, Hrvatska se nalazi na jednoj od četiri ključne geostrateške točke, a to je Jadran. Zbog toga bi ona trebala voditi politiku jednaku i prema zapadu, jer se treba poštivati ono čega smo članice, a to su NATO i EU, a isto tako trebala  bi itekako voditi otvorenu politiku s Rusijom i Kinom". 

Admiral se osvrnuo i na upozorenje da će 2021. biti godina rastućih sukoba između zapada i Rusije za budućnost jugoistočne Europe. 

"Po meni, sukob neće tako lako doći na jugoistok Europe, kako neki tvrde. Mislim da Sjedinjene Države neće ući u sukob s Rusijom i to im ne bih preporučio, ako ništa drugo, onda zbog hipersoničnog oružja koje Rusija posjeduje te samim time, niti jedan američki  nosač zrakoplova ni na jednoj poziciji bilo kojega oceana svijeta neće biti siguran. Do sukoba može doći u Južnom kineskom moru i Iranu, i to je ono što prijeti globalnim razmjerima. U Europi - to će ipak biti malo teže, zaključio je admiral Domazet Lošo za Direktno.

Izvor: bl/Direktno.hr/Foto:screenshot/projekt velebit

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.