DOMOVINSKI POKRET POKREĆE OPOZIV PREMIJERA! Penava koristi najmoćnije ‘oružje’ u arsenalu Sabora, na meti mu se našao i Ćorić

27.01.2023. 18:28:00

Oporbeni klubovi primili su prijedlog Domovinskog pokreta za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.

kako se doznaje, tezu da bi premijer trebao otići argumentirali su vrlo općenito pa, primjerice, navode da premijer krši prisegu koju je preuzimajući dužnost dao pred Hrvatskim saborom te da je njegova politika “pogubna za hrvatske nacionalne interese, hrvatsko gospodarstvo, životni standard građana te državnu sigurnost”.

Kako se navodi u prijedlogu, DP traži odlazak premijera zbog lošeg upravljanja Inom, u kojem uglavnom ponavljaju tvrdnje koje su pred Antikorupcijskim vijećem iznosili bivši članovi uprave i nadzornog odbora kompanije, a odnose se na ulogu Plenkovića i njegova bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića u gašenju sisačke rafinerije i preusmjeravanu domaće nafte u Mađarsku. No, DP ne ostaje samo na toj temi, već nastavlja da Plenković nije proveo obnovu nakon potresa ni reformu zdravstva koju je obećao te da za njegove vlade nisu procesuirani zločini agresora u Domovinskom ratu. Ukratko, Plenković treba otići jer ništa ne valja.

Predsjednik DP-a Ivan Penava ipak očekuje da će za ovu inicijativu dobiti podršku oporbenih stranaka i kaže da im je to već najavljeno iz većine klubova. Pojasnio nam je i kako je inicijativa bila spremna mjesecima ranije, ali je DP odlučio pričekati kako ne bi naštetio drugim oporbenim inicijativama koje su tada bile na dnevnom redu. Da bi se prijedlog opoziva premijera našao na saborskoj raspravi, mora ga potpisati više od petine zastupnika, minimalno 31. Prikupi li DP te potpise, vlada se na prijedlog treba očitovati najkasnije za osam dana, a Sabor ga u narednih 30 dana mora raspraviti i glasati o povjerenju premijeru.

Ovo je prva takva inicijativa u ovom sazivu Sabora. Inače, opoziv premijera jedno je od najutjecajnijih ovlasti koje Sabor i oporba imaju u odnosima s Vladom te se upravo iz tog razloga rijetko koristi, no iz prijedloga koji su Večernjem listu poslali iz DP-a, ne čini se da je ova stranka pretjerano svjesna te činjenice.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.