Domovinski pokret pozdravlja UN-ovu rezoluciju o Srebrenici: "Opomena za budućnost"

24.05.2024. 07:47:00

Domovinski pokret pozdravio je rezoluciju koju je Opća skupština UN-a donijela u New Yorku, proglašavajući 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Ovom rezolucijom Ujedinjeni narodi potvrđuju ono što mi u Hrvatskoj jako dobro znamo – uslijed velikosrpske agresije koju je predvodio Miloševićev režim 90-ih godina učinjeno je jako puno zla na području bivše države," izjavio je DP povodom današnjeg usvajanja rezolucije koja podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine. Ova rezolucija poziva na poštivanje žrtava, uvažavanje činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu Međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

DP u priopćenju naglašava kako je velikosrpska agresija ostavila krvavi trag u Hrvatskoj, od Vukovara do Škabrnje, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, te u Srebrenici, Goraždu i Višegradu. Današnje proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici Domovinski pokret pozdravlja kao upozorenje i opomenu da se takvo zlo više nikada ne smije ponoviti.

Predsjednik DP-a Ivan Penava pozvao je srpski narod i državu da se suoče sa svojom prošlošću, koja je, pod krinkom provođenja velikosrpske ideje, nanijela mnogo štete svim narodima bivše Jugoslavije.

"Lekcije nisu naučili i s prošlošću se nisu suočili jer smo i danas svjedoci inzistiranja na politikama 'srpskog sveta'," rekao je Penava. Uz izražavanje duboke sućuti bošnjačkom narodu za svu pretrpljenu patnju, istaknuo je kako Domovinski pokret izražava optimizam i nadu da će, temeljem ove rezolucije, narodi u našem susjedstvu pronaći snagu za izgradnju uspješne suradnje zasnovane na međusobnom poštovanju.

Za neobvezujuću rezoluciju glasale su 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19, dok je 68 država bilo suzdržano, uglavnom zbog nedostatka potrebnog konsenzusa.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za".

IZVOR: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:arhiva PDN/Ivan Penava/DP

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/V.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.