Domovinski rat: Kronologija događaja na današnji dan

28.03.2021. 10:12:00

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  •  28. ožujka 1991. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman izjavio je na Hrvatskom radiju da su Šokci i Bunjevci Hrvati, nakon odluke srbijanske vlasti da se u popisne obrasce u Vojvodini uvede posebna šifra za bačke Hrvate „Bunjevci” i „Šokci”.
  • Istog dana skupština općine Dvor na Uni donijela je nezakonitu odluku o izdvajanju toga mjesta iz Republike Hrvatske i pripajanje SAO Krajini.
  • 28. ožujka 1992.neprijateljski napadi na vinkovačkom području nastavljeni su. Težište napada na obrambene linije vinkovačko-đakovačkog ratišta preneseno je sjeverozapadno od Vinkovaca u šumu Durgutovica te na istočne rubne dijelove Đakovačke općine u šume Kreketnjak i Tomin Hrast.
  • 28. ožujka 1993. osam granata ispaljeno je na grad Zadar; jedno je dijete poginulo, nekoliko je ranjenih. Biograd je tučen višecjevnim bacačima raketa. Napadnuti su položaji hrvatskih branitelja u okolici Peruče. Eksplozije su odjekivale na vinkovačkom području.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: MORH

Autor: