Donald Trump: Uhitit će me u utorak; Prosvjedujte, vratite nam našu naciju

18.03.2023. 17:41:00

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u subotu da očekuje da će ga okružno tužiteljstvo na Manhattanu sljedećeg tjedna uhititi u vezi s istragom i pozvao na prosvjede dok se njujorška policija priprema za moguću optužnicu, piše CNN.

U objavi na društvenoj mreži u subotu, Trump je, misleći na sebe, rekao da će “vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Država biti uhićen u utorak sljedećeg tjedna”.

“Prosvjedujte, vratite nam našu naciju”, napisao je.

CNN-ov John Miller izvijestio je da su se cijeli tjedan održavali sastanci između gradskih, državnih i saveznih agencija za provođenje zakona u New Yorku o tome kako se pripremiti za moguću optužnicu protiv Trumpa.

Iako Trump nije ponudio nikakve detalje o tome zašto očekuje da će biti optužen, njegov pravni tim je očekivao da će se to dogoditi uskoro i pripremao se iza kulisa za sljedeće korake. Očekuje se da će se bivši predsjednik obratiti na Manhattanu nakon podizanja formalnih optužbi i izrazio je interes da nakon toga održi govor, no hoće li to na kraju i učiniti ostaje za vidjeti.

Ured okružnog tužitelja Manhattana, njujorška policija i predstavnici Trumpa nisu odmah odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentar u subotu.

Trump se privatno žalio kako vjeruje da će biti optužen samo zato što misli da ga okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg “mrzi”, prema izvoru koji je upoznat s onim što je Trump rekao, piše CNN.

Njegov poziv na prosvjed kao odgovor na potencijalno uhićenje sličan je njegovim posljednjim danima na dužnosti kada je opetovano pozivao svoje pristaše da odbace rezultate predsjedničkih izbora 2020., što je kulminiralo smrtonosnim napadom na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Neki od Trumpovih savjetnika privatno su ga pozvali da ne poziva na prosvjede, zabrinuti zbog mogućeg masovnog prosvjeda na ulicama Manhattana koji izmiče kontroli ili nalikuje napadu na američki Kapitol 6. siječnja 2021.

Rasprave su se vodile o tome kako voditi potencijalnu optužnicu za kazneno djelo od strane velike porote okruga New York i scenarija oko mogućnosti uhićenja bez presedana bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Trumpova osoba iz američke tajne službe isporučila bi ga u ured okružnog tužitelja na Manhattanu na uzimanje otisaka prstiju, a zatim bi ga snimila u uredima detektivske jedinice okružnog tužitelja. Kao što je uobičajeno u slučajevima u kojima se optuženiku dopušta dobrovoljna predaja, nakon obrade uhićenja, bivši bi predsjednik bio doveden izravno na saslušanje pred sucem gdje bi vjerojatno bio pušten uz vlastitu odgovornost.

Dužnosnici za provođenje zakona koji su upućeni u rasprave rekli su da se u procesu planiranja raspravljalo o nekoliko problema, uključujući sigurnost zgrade suda i mogućnost demonstracija ili skupova izvan suda od strane Trumpovih pristaša ili protudemonstracija od strane prosvjednika protiv Trumpa, uz rizik od dvije grupe koje se sukobljavaju, piše CNN.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/CNN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.