Dopuna zakona – Evo kome ne smijete dati svoje vozilo na upravljanje!

07.02.2023. 19:55:00

Ako imate stav, to je moj automobil i mogu raditi s njime što ja hoću, tada živite u zabludi. Svoj automobil čak ne smijete niti posuditi bilo kome da njime upravlja!

Izmjenama i dopunama Zakona između puno noviteta vezanih uz strože prekršaje i visoke novčane kazne, nekako se ispod radara provukla i ova vrlo važna informacija za vlasnike automobila. Tako se od sada detaljnije propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

A sad, ono najvažnije!

Novost je kako policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja, piše automobili.hr

Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija/MUP

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.