Drastičan pad broja novozaraženih u Hrvatskoj; danas samo 25, umrle su dvije žene u Puli

20.07.2020. 14:30:00

U 14 sati počela je konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj. Prema podacima s presice, u posljednja 24 sata potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze. U protekla 24 sata umrle su dvije osobe, čime je broj umrlih u Hrvatskoj skočio na 122. Riječ je o dvije žene u Puli, rođene 1941. i 1939. godine, s brojnim komorbiditetima.

“Broj aktivnih slučajeva je 1150, za 57 manje nego jučer. Prosječna dob zaraženih je 47,14 godina. U zadnja 24 sata testirane su 1028 osobe, dok ih je 147 je na bolničkom liječenju, od čega je devet na respiratoru. Ukupno se oporavilo 3098 osoba”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut predstavio je novu protuepidemijsku mjeru. Od danas do 4. kolovoza svadbene svečanosti se mogu održavati samo u krugu obitelji.

Mjeru je pojasnio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. “Na zahtjev lokalnog stožera Vukovarsko-srijemske županije, koji je specificirao da na vjenčanjima budu prisutni samo članovi uže obitelji, donesena je ova odluka. Slično je bilo za vrijeme karantene. Računamo na svijest građana, na to da će biti prisutni doista samo najuži članovi obitelji. Nacionalni stožer razmišlja ozbiljno što učiniti s okupljanjima o velikom broju, o tome se ozbiljno razgovara”, objasnio je Capak.

Pad broja zaraženih zbog strožih mjera

Ravnatelj HZJZ-a komentirao je današnji pad broja novozaraženih. „Prošlo je nešto više od sedam dana od uvođenja strožih mjera, i vjerujemo da je ovaj pad broja zaraženih rezultat toga. Nadamo se da će broj nastaviti padati“, kazao je Capak.

Capak je otkrio i da se razmišlja o planu kojim bi se pomoglo glazbenoj industriji, odnosno omogućilo nastupanje glazbenika. „Imali smo sastanak s ministricom kulture. Došli smo do zaključka da trebamo promijeniti preporuke. Mi ćemo im omogućiti da prijava ide elektronskim putem prilikom kupnje karata. Neće biti stajaćih mjesta, sjedeća mjesta se moraju označiti. Distanca mora biti jedan i pol metar. Ali broj ljudi se onda može povećati”, rekao je Capak.

Još nema uputa za hodočašća

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje novinara kako će se organizirati hodočašća i okupljanja za Veliku gospu. „Diskutirali smo o tome što s noćnim klubovima. Istarski stožer je ograničio radno vrijeme do 2 sata, a i Nacionalni stožer ozbiljno razmatra to da ograniči radno vrijeme. Nadamo se da ćemo u srijedu na sjednici precizirati preporuke i vrijeme.

Nismo razgovarali o hodočašćima za Veliku gospu. Radi se o vjerskim okupljanjima na otvorenim prostorima, pa je lakše. Dobili smo upit kako organizirati proslavu Dana Oluje. Mi sad po tom principu kvadrature i veličine prostora za svaku osobu, uz provođenje drugih mjera, dajemo konkretne preporuke od događaja do događaja”, objasnio je Capak.

Novinare je zanimalo koliko su testiranja građani sami platili. “Prema našoj email anketi, četiri posto svih provedenih testova je plaćeno privatnim novcem, a 96 posto sredstvima HZZO-a”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Nismo usporedivi sa Švedskom

Trut je kazao da se ipak neće nadzirati sve svadbe. “Civilna zaštita kontrolira velik broj djelatnosti i aktivnosti. Specificirali smo samo ove iznad 100 gostiju. Za vikend je takvih bilo 329, izašli smo na njih 96. Jasno da ne mogu inspektori biti svugdje”, kazao je Trut.

Novinari su ministra Beroša pitali kada će građanima konačno biti dostupni jeftiniji testovi, koji bi trebali stajati između 500 i 700 kuna. “”HZJZ je još u petak odobrio cijene testova. Odluka mora biti objavljena u Narodnim novinama, što očekujemo u srijedu. Procedura se mora poštivati”, rekao je Beroš.

Capak je na kraju presice demantirao tvrdnju novinara da je Hrvatska usvojila švedski model borbe protiv koronavirusa. “Daleko smo od švedskog modela, koji je jedan od najliberalnijih. Oni nikad nisu zatvarali puno toga i imali karantenu. Mi smo karantenom smanjili broj novozaraženih na nulu, tek onda smo otvarali. Plešemo s virusom, nekad nas iznenadi pa se moramo vratiti korak nazad, nekad mi pritegnemo mjere pa idemo korak naprijed. Čini mi se da idemo u pravom smjeru”, rekao je Capak.

Jučer smo imali 92 novozaražena

Jučer je u Hrvatskoj bilo 92 novozaraženih. No, sudeći prema podacima koje su tijekom prijepodneva objavili županijski stožeri civilne zaštite, broj novozaraženih danas ne bi trebao biti visok. U Zagrebu je otkriveno osam novih slučajeva zaraze, ali posebno vesele vijesti iz Slavonije – u Vukovarsko-srijemskoj županiji danas je zabilježeno svega pet novih slučajeva, u odnosu na jučerašnjih 47. Prema izjavama koje su članovi Nacionalnog stožera u posljednja 24 sata davali u medijima, moguće je da će uskoro biti donesene nove protuepidemijske mjere, najvjerojatnije vezane uz velika slavlja poput svadbi.

Izvor: Telegram.hr/Foto: N1/Screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.