Drgan Čović: Tražim što bržu uspostavu nove vlasti u BiH

11.10.2022. 14:31:00

ŽELI I NASTAVAK RAZGOVORA O REFORMAMA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u utorak na što bržu uspostavu vlasti u BiH na temelju rezultata nedavno održanih izbora

"Izražavamo apsolutnu spremnost političke i programske suradnje sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda kako bismo formirali vlast na svim razinama što je prije moguće, a najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet svih nas", navodi Čović u pismu koje je uputio predstavnicima međunarodne zajednice zahvalivši im na angažmanu oko izbora u BiH, piše 24sata .

Dodao je kako odmah nakon uspostave vlasti treba započeti razgovore o ograničenim izmjenama ustava i izbornoga zakonodavstva u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Presudama Europskog suda inzistira se na otklanjanju diskriminacije prema manjinama, dok se po onoj Ustavnog suda BiH inzistira na tome da se osigura jednakopravnost Hrvata i spriječi njihovo preglasavanje.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i ustava Federacije BiH kojim je smanjena mogućnost da brojniji Bošnjaci posve isključe Hrvate iz izvršne vlasti u Federaciji BiH i državi BiH.

Čović navodi kako su ustavne i izborne reforme preduvjet za političku stabilnost i napredak države prema EU i NATO savezu.

Također je izrazio razočaranje što su Hrvati ponovno preglasani pri izboru člana Predsjedništva BiH te je takvu politiku nazvao "retrogradnom i antiustavnom" budući se njome narušava povjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

Izvor: 24sata/Foto:istinomjer.ba

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.