DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ! Obolio brat zaraženog mladića, djevojka je negativna, ali testirat će ju još jednom

26.02.2020. 09:30:00

Klinika za psihološku medicinu KBC-a Zagreb ispražnjena i bit će, ukoliko se pojavi potreba, dodatna karantena za oboljele od koronavirusa u Zagrebu

U Hrvatskoj je jučer potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa, a riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je on stabilno. Jutros je stigla potvrda da je obolio i mladićev brat. Djevojka prvog zaraženog zasad je negativna, ali testiranje će danas biti ponovljeno.

Pratite tijek događanja:

9.22 – Prvi oboljeli putovao je autobusom u Milano i iz Milana. Svi koji su sjedili blizu njega su kontaktirani.

9.12 –  Ravnateljica Klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić kaže kako je djevojka prvog zaraženog negativna, ali testiranje će se danas ponoviti. Oba zaražena u Hrvatskoj imaju blagu kliničku sliku i zasad su dobro. Ne očekuju se komplikacije.

9.10 – U Nacionalnom stožeru civilne zaštite kažu kako su došli do kontakata brata zaraženog mladića, drugog pozitivnog na koronavirus u Hrvatskoj.

9.09 – Područja zahvaćena koronavirusom su Kina, Hong Kong, Japan, Iran, Singapur, te talijanske regije Veneto, Lombardija, Emilia Romagna i Piemont.

Beroš: Nadam se da situacija kod nas neće eskalirati

9.06 – “Zadovoljan sam situacijom u Hrvatskoj. Zasad imamo dvoje pozitivnih na koronavirus, svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni. Sada ulazimo u drugu fazu obrane od virusa u kojoj veliku ulogu ima naš zdravstveni sustav. Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, preko 80 posto bolesnika ima samo blagi oblik bolesti”, rekao je jutros na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je kako je situacija pod kontrolom i izrazio nadu da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati kao u Kini ili Italiji.

“To često ne ovisi o nama nego i o samom virusu, ali zasad nema znakova da se događa nešto izvan naše kontrole”, kaže Beroš.

8.51 – Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Talijana koji je doputovao u zemlju 17. veljače i sada je u izolaciji.  Prema alžirskom ministru zdravstva zdravstvenim vlastima naređeno je poduzimanje svih mjera predostrožnosti, prenio je Reuters.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je stanovnik Sao Paula, koji je nedavno bio u Italiji, podvrgnut testiranju i da je prezultat bio pozitivan. Muškarac (61) bio je u poslovno u Lombardiji od 9. do 21. veljače i razvio je simptome koji su slični onima kod oboljelih od koronavirusa.

8.20 – Kako javlja Jutarnji list i brat zaraženog mladića je pozitivan na koronavirus. Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena

8.19 – Kako javljaju talijanski mediji, koronavirusom zaraženo je prvo dijete. Riječ je o devojčici staroj četiri godine iz Lombardije. Pretpostavlja se da je djevojčica virus dobila u bolnici u Codognu. Devojčica ima blage simptome gripe.

8.10 – Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu, nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u Rimu je s kolegama iz Hrvatske, Francuske, Švicarske, Slovenije i Austrije dogovorio zajedničke mjere protiv širenja koronavirusa.

U Split stigao trajekt iz Ancone, pregledali 80 putnika

8.00 -Trajekt Marco Polo stigao je u srijedu ujutro u Split iz talijanske Ancone, a u splitskoj gradskoj  luci dočekala ga je posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor koji će pregledati putnike. Trajekt plovi na redovitoj liniji iz Ancone.

Koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić rekao je da će pomorska policija biti opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio koronavirus, objavila je Slobodna Dalmacija.

Sanitarni inspektor će, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

7.50 –  Klinika za psihološku medicinu KBC-a Zagreb ispražnjena i bit će, ukoliko se pojavi potreba, dodatna karantena za oboljele od koronavirusa u Zagrebu.

“Ispraznili smo zgradu u kojoj inače radi Klinika za psihološku medicinu i tu će, bude li trebalo, biti dodatna karantena u Zagrebu za zaražene koronavirusom. Cijela je zgrada dezinficirana i spremna za eventualni prijem pacijenata. Naime, riječ je o dodatnom kapacitetu ako bi onaj Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” bio nedostatan. Također smo dogovorili da će se o pacijentima u tom slučaju brinuti liječnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Osim toga, do daljnjeg se zabranjuju svi posjeti pacijentima te odgađaju operacije koje nisu hitne i kontrolni pregledi”, rekao je Jutarnjem listu prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb koji se od prošlog tjedna priprema za mogući prijem zaraženih Covidom-19.

Izvor: net,hr/Foto: Fah

Izvorni autor: Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.